AKTUELNO

Čak 84 odsto svih saobraćajnih prekršaja čine muškarci, a svega 16 odsto žene, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za prvih deset meseci 2022. godine.

Milan Božović, stručnjak za bezbednost saobraćaja, kaže da postoje razlike između načina vožnje automobilom kako to rade žene, a kako to rade muškarci, kao i da su u nečemu bolje žene, a u nečemu muškarci.

- Žene jesu pažljivije, sporije donose odluku i sporije rukuju sa vozilom. Ali npr. imaju lošiju orjentaciju u prostoru pa im je problem parkiranje, problem su im da kažemo blokovski načini vožnje - rekao je Božović i dodao da kada se negde napravi zastoj možda će muškarci pre doneti odluku pa krenuti - što je rizičnije, a ženije sporije.

Foto: TV Pink Printscreen

Božović dodaje da sada postoje savremeni sistemi za parkiranje da postoje kamere i da budete upozoreni pištanjem, a da neka vozila i sama parkiraju i da možete videti gde se nalazi vaš automobil, pokazuje vam linije kuda treba proći.

Zbog navike da se i pored savremenih sistema parkiranja vozači po bnavici okreću oko sebe, Božović kaže da je nedavno imao priliku da čuje tako nešto i da je vozač rekao da je automobil nepregledan.

- Da, ali imaš retrovizore, kao i senzore za bočna vozila. Tako da ti vozači treba da zaborave na okretanje oko sebe. Iako smo učili vožnju na starijim automobilima tada su bili poprilično veliki prozori oko nas pa kako god da se okrenete vi ste mogli da gledate kroz te prozore. Mada je to pogrešno. Zamislite situaciju da se okrenete, gubite sekund ili dva samo na to okretanje, a u tom periodu vi ne vidite put ispred sebe. Sada zamislite vozite Gazelom 60, 70 ili 80 kilometara na sat i onda dajte da se okrenem da vidim da li ima nekoga, a ovi ispred svi zakočili. Zato se i izbegava ta varijanata sa okretanjem i zato se i stavlju ta bočna ogledala sa "upozoračima" - navodi Božović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, muškarci u vožnji dominaraju kada je upotreba alkohola i narkotinka u pitanju.

- Dobro je što i Tužilaštvo daje naloge za proveru narkotika. Kada se dogodi saobraćajna nezgoda sa smrtnim posledicama ili teškim telesnim posledicama, pa posumnjaju, oni obično pošalju na VMA na analizu na narkotike pa tamo nađemo nekoliko vrsta. Što je recimo fascinantno je to što još uvek nismo dobili jasnu sliku od lekara veštaka kako utiče kada imate dva promila alkohola, kokain u organizmu. Šta se tada dešava - rekao je Božović.

Božović dodaje da tokom vožnje treba odustati od korišćenja mobilnog telefona.

#Milan Božović