AKTUELNO

Trenutno nam je u fokusu Prijepolje, jer od 22. novambra u 21 sat reka Lim raste oko šest centimetara na sat.

U ovom gradu, dostignuta je kvota od 274 centimetra, 25 ispod nioa na kojem se proglašava vanredna odbrana od poplava. Ali, u Brodarevu je taj pokazatelj 330 centimetara, pa su naše ekipe tokom noći bile uz tamošnje ljude - ističe načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Luka Čaušić, potvrđujući da je situacija na teritoriji Raškog okruga sada mirna.

Kaže i da su sve nadležne službe još na terenu, te da tokom dežurstava pokušavaju da reše probleme koje je voda napravila oštetivši infrastrukturu. U toku je, saznajemo, procena nastale štete koja bi - tvrdi Čaušić - gotovo izvesno bila znatno veća da ekipe na licu mesta nisu bile dan ranije, pre nego što se voda opasno pokrenula.

- Zabeleženo je 17 slučajeva crpljenja vode, te jedna evakuacija u Raškoj, gde je čovek izbavljen sa traktora i tako smo mu spasli život. Istovremeno, na teritoriji Tutina je iz bujice izvučeno vozilo u kojem se nalazilo dvoje ljudi... - nabraja Čaušić, još jednom ističući važnost preventivnog delovanja.

POTOCI MIROVALI, OPADA VODOSTAJ U KRALJEVAČKOM KRAJU

Jer, kaže, kada manje reke i potoci dođu u bujično stanje, sa sobom donose sve što je kao smeće bacano tokom godine, a to je nemar koji se više ne sme tolerisati.

- Velika količina kiše potoke pretvara u stihiju koja na površinu iznese sve ono što smo bacali, a tu ima svega i svačega: od starih frižidera, do odbačenih "školjki" od automobila - zaključuje Luka Čaušić.

IBAR SE POSTEPENO VRAĆA U KORITO

Vodostaj svih reka u kraljevačkom kraju opada, a poplavni talas u gradu na Ibru ovoga puta nije pričionio značajniju materijalnu štetu - osim na mostu u izgradnji, na teritoriji Bogutovca.

Ipak, Ibar koji se prethodnih dana izlio i u centru Kraljeva - plaveći gradsku plažu, sportske terene i barove na levoj obali - pri povlačenju ostavlja veliku količinu raznog otpada koji, dok vodostaj ne omogući dejstvo komunalaca, pokušavaju da uklone zaposleni u ugostiteljskim splavovima.

- Za razliku od prethodnih godina, bujični potoci su mirovali, a situacija je sada znatno povoljnija i u gornjem toku Ibra, na teritoriji Raške - "raportira" Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite u kraljevačkoj Gradskoj upravi.

Autor: