AKTUELNO

Naučnik kaže da postoji moguće objašnjenje za bizarni fenomen velikog stada ovaca koje idu u krug već 12 dana u Kini.

Jezivi video, koji je kineska državna agencija People's Daily objavila prošle nedelje na Tviteru, prikazuje desetine životinja kako marširaju u krug na jednoj farmi u udaljenom kineskom regionu Unutrašnje Mongolije.

Tvit koji je pratio jezivi snimak uverio je ljude da su ovce zdrave - a stručnjak sugeriše da bi mogao biti i veoma prirodan razlog za ovo veoma upečatljivo ponašanje životinja, koje je uznemirilo i zbunilo ljude širom sveta.

"Izgleda da su ovce predugo bile zatvorene u toru, što je rezultiralo stereotipnim ponašanjem hodanja u krug izazvanim frustracijom zbog zatvorenog i monotonog prostora.", rekao je Met Bel, profesor na Odseku poljoprivrede Univerziteta Hartpuri u Glosteru, Engleska za Njuzvik i nastavio:

"Onda se druge ovce pridružuju, jer imaju mentalitet stada i povezuju i ili pridružuju se svojim prijateljima".

Društvenim ponašanjem ovaca dominira mentalitet stada, koji kontroliše kretanje životinja i štiti pojedince od predatora tako što ih navodi da beže od opasnosti kao grupa, prema Merkovom veterinarskom priručniku. Ovce su se kretale u gotovo savršenom krugu od 4. novembra. Nije jasno da li su prestale da jedu ili piju ili su se i dalje kretale skladno od ponedeljka, piše Njujork Post.

Vlasnica ovaca, identifikovana kao gospođa Mijao, tvrdi da je sve počelo od nekoliko ovaca kojima se ubrzo pridružio i ostatak stada.

Iako farmi ima 34 stada odvojena u posebne torove, samo se ovce u jednom od torova, koji je označen brojem 13, tako ponašaju.

Ovce su u pokretu su od 4. novembra, što dovodi do novih teorija. Kineska reč za broj četiri izgovara se slično kao reč smrt i neretko se četvrti sprat ili broj stana, hotelske sobe koji sadrže cifru četiri označava drugačije ili samo preskače.

Neki su spekulisali da bi ponašanje ovaca moglo biti uzrokovano bakterijskom bolešću koja se zove listerioza, takođe poznata kao "kružna bolest".

Bolest se može preneti preko kontaminirane hrane, zemlje ili životinjskih fekalija. Izaziva širok spektar simptoma, uključujući depresiju, gubitak apetita, groznicu, delimičnu paralizu i kruženje. Listerioza obično uzrokuje smrt zaraženih životinja u roku od 48 sati, tako da ne objašnjava kako su ovce u Kini nastavile da hodaju u krug 12 dana.

Autor: