AKTUELNO

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić u razgovoru za Blic otkrio je nove detalje o slučaju napada na profesorku u trsteničkoj srednjoj školi, koji je zapravo prijavio njen sin, takođe, učenik te ustanove.

Naime, Antić ima saznanja da je za vreme časa tokom kog je profesorka engleskog jezika bila napadnuta od strane svojih učenika (jedan joj je izmakao stolicu na kojoj je sedela dok je drugi snimao telefonom i smejao se se padu profesorke sa još jednim pristunim, a zatim su sve to objavili ina internetu), njen sin, bio je u učionici koja se nalazila preko puta.

- Prema mojim saznanjima, učenici su snimak napada na profesorku prvo poslali njenom sinu koji je takođe bio u školi, odnosno u učionici preko puta. Profesorka nije htela da prijavi učenike, međutim, njen sin ju je odmah nakon toga odveo do ambulante, tamo je usput sreo direktora škole i prijavio mu ceo slučaj. Direktor je zatim sazvao Nastavničko veće, pozvao policiju i njima sve prijavio i dostavio materijal, a profesorku naterao da da izjavu policiji, jer je uvideo da je situacija ozbiljna. Kako sam saznao, njen sin je jako dobar dečko i ima primerno vladanje - priča za “Blic” Antić.

Sutra odluka o kazni učenika

Inače, sutra se sastaje Nastavničko veće koje će dati predlog, a direktor doneti konačnu odluku o kazni. U medijma se pojavila i informacija da jedna od roditelja nakon incidenta tvrdio da je njegov sin neuračunljiv. Iz Školske uprave Kruševac, za Blic kažu da su upoznati sa tim.

- To je učenik koji je pomerio stolicu profesorki nakon čega je ona pala. Sada ispitujemo da li je psiho-pedagoška služba bila upućena u to. Kako nam je direkor škole Milan Glidžić objasnio, pedagog škole ništa nije znao o tome, pa se mora utvrditi da li je to uopšte tačno - objašnjavaju.

Predsednik Foruma Milorad Antić ocenjuje to kao pokušaj opravdanja, što se i ranije dešavlo u drugim slučajevima.

- Ta priča ne pije vodu, jer je učenik morao da dobije lekarsko uverenje da je zdrav kako bi uopšte mogao da pohađa školu, to znači da je prošao lekarski pregled. Ako se zaista desio takav ispad, lekar koji mu je dao uverenje treba da odgovara - priča predsednik Foruma Antić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U opciji društevno-koristan rad

- Postoji opcija za kažnjavanje kao što je premeštanje dece u drugu sredinu. Ne moraju da ih isključe iz škole, ali mogu da ih premeste, i to bi bila odgovarajuća opcija. Neka vide kako je u sredini u kojoj ih niko ne zna, gde nisu udruženi. Postojale su takve situacije. Postoji opcija i za društveno-koristan rad od nekoliko sati, moraju ići kod psihologa nekoliko puta nedeljno, takođe ići će i sa roditeljima na razgovor u Centar za socijalni rad. Tako ozbiljan slučaj dosad nismo imali, pa nisam sigurna koje su sve solucije - objasnila je napaduta profesorka za medije.

"Apsurdno je da učenici pohađaju nastavu dok postupak traje"

Inače, učenici nasilnici i dalje pohađaju istu školu.

- Oni i dalje pohađaju nastavu. To je tačno. Njima to zakonska regulativa u Srbiji dozvoljava. Moto našeg Foruma jeste da se to promeni. Apsurd je, naime, da sada nastavnici predaju najnormalnije toj deci koja su se tako ponašala prema njihovoj koleginici. Tako nešto se lako može i njima desiti. Ono na šta mi apelujemo jeste da se u takvim situacijama đaci suspenduju sve dok traje postupak i dok se spor ne reši, kao što je slučaj kada su profesori ti koji su napravili incident, a u međuvremenu im dati plan rada, kako ne bi gubili korak sa školskim gradivom. Takođe, treba im do daljnjeg zabraniti upisivanje državnih škola - smatra predsednik Foruma Milorad Antić.

Autor: