AKTUELNO

U poslednjih nekoliko dana, pojavilo se nekoliko slučajeva nasilja, kako vršnjačkog, tako i nasilja u raznim drugim oblicima. Podsetimo, juče je na internetu osvanuo snimak gde Tiktoker snima kako njegov otac maltretira i tuče njegovu suprugu, dok je pre nekoliko dana usnimljeno brutalno iživljavanje nad nastavnicom u Trsteniku. I to su samo neki od primera koji su u poslednjih mesec dana zgrozili celu Srbiju.

Novinar Olivera Miletović istakla je da je nažalost, nasilje česta pojava a da nastavnici i direktori škola, ne želeći da budu na lošem glasu, ne govore o tom problemu koji je postao svakodnevica.

- Agresija je nažalost postala stil ponašanja. Autoritet se osvaja znanjem i stavom, i danas nastavnik možemo postati i nakon kursa, ali ovi procesi ne mogu da se odvoje od klime u svetu. Kod nas su buile reforme, jer smo preplavili Evropu sa našim kadrovima, sjajnim profesorima, imali smo sjajne profesore... Setimo se Stojana Novakovića. Ako bismo uzeli širi kontekst, sve reforme su bile u haotičnim trenucima...Dolaskom Staljina je sve vraćeno na konzervativno, a to je čuvanje tradicije... Kod nas je to često u lošoj konotaciji... Zašto deca bogatih idu u konzervativne škole? Pa jer su predviđeni da budu elita i oni koji će vladati Plepsom... - rekla je Miletović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je navela, mi smo generacija koja se vaspitavala na rečenici "Znanje je moć" a onda se dolazi do današnjih vremena, gde su mnogi "pali".

- Nije dovoljno što novinari pokušavaju da nametnu nešto... Gledala sam snimke iz Trstenika... Profesori nemaju autoritet, a za to je kriv sistem. Svi mi, jedino smo mi ti koji možemo da imamo autoritet u profesiji i prodici - rekla je Miletović.

Psiholog Snežana Repac kaže da svi razmišljamo o tome kako da stanemo na pravu meru svega ovoga, i da je nasilje kao nikada do sada uzelo maha u celom svetu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Taj Tiktoker je snimao kako njegov otac tuče njegovu suprugu... On je sebe stavio u ulogu režisera, i on je sve to stavio na tu digitalnu platformu... Sve ovo je postalo nesrazmerno zdravom stilu života. Šta sve ljudi mogu da stave na internet? Čovek je pokušao da profesionalizuje svoj privatni život, i on nije jedini... Ni to lajkovanje nije merilo... To je zavisnost - kaže Ropac.

Autor: