AKTUELNO

Nakon što su danas obilne padavine napravile haos u Prijepolju i Novom Pazaru, u dva mesta proglašena je i vanredna situacija. Svi su u pripravnosti, čeka se da li će vodostaji rasti i sprema se odbrana od poplava u nekim mestima.

Meteorolog Nedeljko Todorović govorio je večeras za TV Pink, i u razgovoru sa reporterom Srđanom Kuvekalovićem otkrio kakva nas zima očekuje i da li je moguća pojava snežnih padavina u nižim predelima.

Foto: TV Pink Printscreen

Sudeći prema razvoju vremena, nema prognoza da će snega biti u nižim predelima. Tako će se nastaviti i u decembru, gde će kiša biti u nižim predelima, a sneg u višim. Za januar i februar ne može unapred da se kaže, ali generalno, zima će biti prosečna, samo što će biti više snega, odnosno, više padavina. Gde će biti od 7 do 10 dana sa snegom - rekao je Todorović.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetimo, zbog obilnih padavina u Srbiji je upaljen narandžasti i žuti meteo alarm. Narandžasto upozorenje na snazi je u Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji, dok je u ostalim delovima naše države na snazi žuto upozorenje.

– Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe, navodi se na sajtu RHMZ.

Autor: