AKTUELNO

Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, gostujući na televiziji Pink rekao je da je dobra i povoljna vest to što je Srbija na Duing biznis listi napredovala za još četiri mesta.

Mladenović je u programu Pinka “Svitanje” komentarišući naslovne strane štampe istakao da je ta vest o napretku Srbije takva da nas koje živimo u Srbiji ohrabruje, a posebno i one koji žele da dođu u Srbiju i ulože svoj kapital.

- Tako da u tom smislu napredovanje na duing bizinis listi je nešto što je jedan ustvari poziv svima onima koji hoće svoj kapital da investiraju u Srbiju da ovde nešto grade, da otvore svoj biznis i posebno je za nas iz lokalnih samouprava, iz gradova, bitna ta činjenica da smo izuzetno dobro kotirani na poziciji vezano za izdavanje građevinskih dozvola. To je ozbiljan pomak da su i lokalne samouprave i naravno Ministarstvo građevine i saobraćaja napravilo jednu dobru atmosferu i izmenama zakona doprinele da se ubrza zaista taj postupak izdavanja građevinskih dozvola, da na taj način nemamo one silne dane 200, 300 dana koliko se čekalo na izdavanje građevinske dozvole, a da pritom oni koji su hteli da grade nisu znali zašto čekaju, koji su to razlozi i da li zaista možete da promenite – rekao je Mladenović.

Mladenović je dodao da u Beogradu je nešto malo duži rok čekanja za nekoliko dana, ali da je to izazvano što u Beogradu imamo veliki broj zahteva za izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

- Elektronskim putem se podnose te prijave, ali smo napravili ozbiljan pomak. Tako u tom smislu nemam više zaista onaj broj dana koji je bio nenormalan, zaista nenormalan za svakog investitora i onog najmanjeg do ovih najvećih investitora koji ulažu milione evra. 2014. godine u Beogradu je bilo aktivno jedva 30 gradilišta. Mi danas imamo u Beogradu preko 1.000 aktivnih gradilišta. Mi smo zatekli krajem 2013. i 2014. godini samo nekoliko velikih gradilišta u našem glavnom gradu. Samo posle tri i po godine imamo tako uvećanje znači preko 1.000 aktivnih gradilišta. Od toga zaista velike investicije i svakodnevno zaista imamo i što se tiče naše direkcije i uopšte tražnje za građevinskim zemljištem u Beogradu zaista velika tražnja. Veliki broj investitora se mi se javlja na sve ono oglase koje objavljujemo, imamo zaista ozbiljne licitacije, nekoliko puta više izlicitirana je cena kvadrata građevinskog zemljišta u Beogradu što znači da postoji zaista velika tražnja i samim tim stvorili ste dobre uslove upravo izdavanjem građevinskih dozvola, dobrim ambijentom da na taj način svi oni koji žele da grade u Beogradu, a vidimo i u Srbiji imaju prostora za to i hoće da ulože svoj kapital – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važna politička stabilnost kao onaj okvir, a sa druge strane, kako je rekao, ta predvidivost da neko ko ulaže svoj novac svoj kapital može da bude siguran da će ta investicija biti isplaćena, da on može i da zaradi, a sa druge strane da mu kapital neće biti ugrožen nekim nerazumnim političkim ili drugačijim odlukama ili jednom nestabilnošću.

Sve više kompanija se uključuje za karticu

Postoje svi uslovi da beogradska seniorska kartica dobro zaživi i da našim najstarijim sugrađanima popustima na određene usluge i proizvode finansijski olakšamo život, rekao je Andreja Mladenović. Mladenović je objasnio način kako se ova kartica dobija i dodao da je procedura krajnje jednostavna. -Obrazac sadrži osnovne podatke, i deliće se u svim našim dnevnim klubovima za stare. Kartica će stići na adresu korisnika vrlo brzo i on će moći da ostvari popuste u različitim institucijama, što gradskim javnim preduzećima, pozorištima, ustanovama, ali i privatnim komanijama, trgovinskim lancima. Taj broj nije konačan, sve više kompanija se uključuje i naši sugrađani će dobijati informaciju preko mobilnog telefona, mejla ili poštom koje još kompanije ulaze u ovaj klub - rekao je Mladenović. Mladenović je dodao da je ovo način da se Beograd oduži svojim sugrađanima koji su mnogo uradili za naš grad, a u ovom trenutku su podneli najteži teret ekonomskih reformi.

#Andreja Mladenović

#Beograd

#Investitori

#Srbija

#Televizija Pink

'