AKTUELNO

Očuvanje srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji video je kao glavni zadatak crkve i naroda, a brinuo je i o Srbima u Crnoj Gori i njihovoj borbi za očuvanje imovine SPC.

Očuvanje srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji video je kao glavni zadatak crkve i naroda. Danas se navršava tačno dve godine od smrti patrijarha srpske pravoslavne crkve Irineja, koji je preminuo u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu od posledica zaraze korona virusom.

Na čelo Srpske pravoslavne crkve došao 2010. godine, kao 45. poglavar srpske crkve, a najveći deo monaškog života proveo je kao episkop niški.

Zahvaljujući patrijarhu Irineju, podignuto je i obnovljeno oko 80 svetinja u tom delu Srbije, među kojima i Saborni hram, koji je do temelja izgoreo u požaru 2001. godine.

Očuvanje srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji video je kao glavni zadatak crkve i naroda, a brinuo je i o Srbima u Crnoj Gori i njihovoj borbi za očuvanje imovine SPC.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Pink.rs/I. Petrović, Beta/Emil Vas

Poslednja želja patrijarha Irineja bila je izgradnja bogomolje, što je njemu u čast i urađeno.

Irinej je insistirao da svetinja bude što skromnija i da se ne razmeće skupim detaljima, a jedina želja bila je da se ispred crkve nadogradi trem, što je i urađeno.

Crkva ima oko 90 kvadrata, pripada redu manjih, skromna i po materijalu i po svemu.

Rodna kuća patrijarha Irineja nalazi se na 300 metra od mesta gde je sagrađena crkva.

Foto: Pink.rs/J. Stanković

Patrijarhov rođak svedoči da Irinej nikada nije zaboravio svoje rodno selo, dolazio je da obiđe radove na crkvi koja se podiže u njegovu čast na brdu iznad naših kuća.

Patrijar srpski Irinej rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine.

Autor: