AKTUELNO

Program ranog otkrivanja raka pluća, koji sa gotovo 7.000 novoobolelih i 5.000 preminulih godišnje u Srbiji poprima razmere epidemije, počeće od naredne godine da se sprovodi u Beogradu, prvo kao pilot-projekat, a zatim postupno i u ostatku Srbije.

Iako za svakog kome se jedan od najprogresivnijih karcinoma otkrije na vreme, to bukvalno znači šansu za život, generalno bi podaci mogli da budu poražavajući, ako se na terenu "skenira" ista slika kao u Vojvodini. Jer je u srpskoj pokrajini, gde je skrining program već započeo, među 1.900 pregledanih kod 34 otkriven rak pluća.

Doktor Goran Stojanović, upravnik Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine, kaže da posebno zabrinjava podatak da se ukupan broj obolelih od karcinoma pluća povećao za 12 odsto, a broj obolelih žena za čak 55 odsto.

Tako smo došli do poražavajuće statistike: svakog dana, prosečno, od karcinoma pluća oboli gotovo 20 ljudi, dok 13 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. To znači da bukvalno na dva sata gubimo jednog stanovnika zbog raka pluća. Ovakav epilog je delom i posledica toga što se ova vrsta malignog tumora kasno otkriva. Čak kod 70 odsto pacijenata, rak pluća detektuje se tek u poslednjem stadijumu bolesti.

Preventivnim pregledima u Vojvodini međutim, kod polovine pacijenata koji su dobili dijagnozu karcinoma pluća, on je otkriven u ranom stadijumu, što značajno popravlja mogućnosti lečenja i dužeg preživljavanja.

- Ukoliko se tumor odstrani u ranom stadijumu, petogodišnje preživljavanje je od 66 do 82 odsto. Svesni smo da je rešenje za smanjenje smrtnosti, rano otkrivanje raka - kaže dr Goran Stojanović.

PROŠIRENJE LISTE LEKOVA

Olja Ćorović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima" kaže da se u Srbiji najsavremenijom terapijom leči oko 650 obolelih, od kojih je više od 400 na imunoterapiji. Iz RFZO međutim, najavljuju veću dostupnost lekova.
- Komisija će odlučivati o tome, ali pacijenti mogu da očekuju proširenje liste, nadam se već do kraja godine. To bi značilo da će u istoj godini Republički fond za zdravstveno osiguranje dva puta staviti inovativne lekove na listu - kaže Vesna Vuković Kojović iz RFZO.

Skriningom za rano otkrivanje raka pluća trebalo bi da budu obuhvaćene visokorizične grupe stanovništva: stariji od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

Srbija je prva država na zapadnom Balkanu koja je uvela skrining program na rano otkrivanje raka pluća, maligniteta zbog koga zauzimamo prvo mesto po smrtnosti u Evropi.

- Pored pušenja koje konzumira više od 30 odsto odraslog stanovništva i aerozagađenje predstavlja faktor rizika za nastanak raka pluća. Iz tog razloga Ministarstvo zdravlja podržava pilot-projekat skrininga na rano otkrivanje raka pluća i nastojaće da u budućnosti proširi program na celu zemlju - kaže prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Autor: