AKTUELNO

U Zavodu za smeštaj odaslih lica "Male pčelice" Kragujevac, prošlog meseca proglašena je epidemija tuberkuloze, nakon što je ona dijagnostikovana kod četiri štićenika ove ustanove.

Prema pisanju medija, u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu, kod dve osobe se tuberkuloza reaktivirala, a dve su dobile jer su bile u kontaktu sa njima.

Oni su odmah hospitalizovani u bolnicu, a direktorka Zavoda je preduzela sve neophodne mere.

U ovom domu ima više od 500 štićenika, a epidemija je, kako nam je rečeno u Institutu, prijavelja 21. oktobra. Tog dana ju je Institut u Kragujevcu prijavio Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

"Obolela su 4 štićenika. Dvoje su bili novooboleli a dvoje je imalo reaktivaciju infekcije, tako da nije uneta u "Malu pčelica" nego se reaktivirala kod dvoje štićenika, a još dve osobe koje su je dobile su bile u kontaktu sa njima", kažu u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu.

Prema njihovim rečima, kada je reč o tuberkulozi, dovoljno je da dve osobe obole, te da se proglasi epidemija.

"Jedan je u julu osećao respiratorne simptome, pa je odmah vođen u Klinički centar, gde je testiran na koronu i lečen. Ustabvljeno je da je reč o reaktivaciji tuberkuloze, kada je u roku od mesec dana stigao nalas ispljuvka. Svi ti ljudi su odmah prosleđeni u Specijalnu bolnicu u Belu Crkvu na lečenje, a direktorka doma je odmah pozvala nas i obavestila nas, a i pre nego što smo joj mi rekli koje mre treba preduzeti, ona ih je sama sprovela", kažu u Institutu.

Svim osoba, naime, koje su bile u kontaktu sa zaraženim osoba, nebitno da li su štiženici ili zdravstveni radnici, uzet je ispljuvak i svi su bili negativni na tuberkulozu, objašnjavaju u Institutu:

"Epidemija je zaustavljena. Novih slučajeva nema. Epidemiju još nismo odjavili jer je dupli maksimalni period inkubacije 4 do 8 nedelja a mi ćemo čekati praktično 8 nedelja od poslednjeg slučaja, s obzirom na to da su se svi desili u različitom vremenskom periodu ".

Štićenici koji su dobili tuberkulozu imaju od 55 godina, pa naviše.

Autor: