AKTUELNO

Javnost u Srbiji ogorčena je zbog snimka koji ovih dana kruži društvenim mrežama u kojem se jasno vidi kako učenici škole u Trsteniku maltretiraju profesorku.

Ovaj incident dogodio se pre nekoliko dana za vreme časa. Dok je razgovarao sa učenicima jedan đak je stao profesorki iza leđa, kada ga je ona upozorila da je to nekulturno on je izvukao stolicu na koju je sedela i žena je pala na pod. Sve je mobilnim snimao drugi učenik, a treći je objavio na društvenim mrežama. Protiv ova tri đaka pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak.

Sve je to zahvaljujući društvenim mrežama na kojima su učenici svakodnevno, rekao je za Pink Dragan Flipović, načelnik Školske uprave Beograd i dodao:

- Situacija koja se desila zaista je alarmantna, kao drušvo bi trebali da se pozabavimo i porazmislimo šta nam je dalje činiti. Ministarstvo prosvete, kada se već desila ovakva situacija, ima neke interventne mere, u smislu pokretanja vaspitno-disciplinskog postupka - naveo je on i dodao:

- Direktor u roku od odmah pokreće vaspitno-disciplinski postupak. Odmah po dobijanju saznanja, sastaje se tim za nasilje i predlog se upućuje na nastavničko veće. Nakon odluke nastavničkog veća, dve su mogućnosti, da učenik bude kažnjen ukorom ili isključenjem iz škole. Nakon toga direktor donosi rešenje - objašnjava Filipović.

Foto: TV Pink Printscreen

Socijalni psiholog Vesna Tomić izjavila je za Pink da su zakazale institucije.

- Institucija je prva institucija, znači roditelji i kompletna porodična sredina su zakazale. Seledeće institucije su škole kao vaspitno-obrazovne institucije. Danas se vrlo malo vodi računa o vaspitnom obrazovanju, insistira se na kvantifikaciji znanja što očigledno daje loše efekte - rekla je ona.

Kako navodi veliki je problem otuđenje ljudi , između mladih ali i starih.

- Ono što se dugo primenjivalo i preporučivalo a to je socijalna distanca za vreme kovida obavilo je medicinsku funkciju, a ostavilo svoje psihološke posledice. Sad, masovno, ljudi, deca svih uzrasta gde god da se nađu sede i gledaju u telefone, bez obraćanja pažnje na druge.

Ona je rekla da je postupak jednog od roditelja učenika koji je ranije pravio probleme da sa advokatom dođe u školu čista pretnja.

- Dolazak sa advokatom je čista pretnja za vaspitno-obrazovnu instituciju, kod nas je agresivna komunikacia legalizovana na svim nivoima i u svim institucijama - navodi ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Savetnica za roditeljstvo Biljana Grbović izjavila je za Pink da je neophodno vratiti moć i nastavnicim i roditeljima.

- Mislim da je tu negde centralna stvar, zato što je nastavnicima u poslednjih nekoliko godina oduzeta moć da u bilo kom smilsu da sankcionišu ili kazne dete. Autoritet se ne može braniti na prazno. Svaka granica koja se postavi u bilo kom smislu, onaj ko je brani mora da ima neku moć - zaključuje ona.

#Biljana Grbović

#Dragan Flipović

#Nasilje

#Trstenik

#Vesna Tomić

#škole