AKTUELNO

Potraga za zverkom nalik na pantera, čiji se snimak ovih dana pojavio, nastavljena je i juče u okolini Banje Junaković kod Apatina.

Pretraga terena vršena je termovizijskim kamerama na dronovima, ali tokom dana životinja nije primećena.

- Nismo uočili životinju kakva se pojavljuje na snimcima. Od svih ljudi koji su govorili da su ga videli, samo dve osobe su mogle to sa sigurnošću da potvrde - kaže Nemanja Ivanov, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Ono što je najvažnije, kako kažu nadležni, okolina Banje Junaković je bezbedna, a pretraga za životinjom će se nastaviti.

Inače, u subotu se pojavio snimak životinje nalik zverkama iz porodice mačaka u neposrednoj blizini Banje. Bilo je tvrdnji i da je ušla u banjski krug ali se to nije dogodilo. Bez obzira na to, zavladao je strah među meštanima Sonte, Prigrevice i okoline.

Kada panter bude otkriven na scenu treba da stupe stručnjaci iz Zoološkog vrta Palić, koji imaju najsavremenije sredstvo za omamljivanje životinja. Ako im to pođe za rukom, zver će biti prebačena i zbrinuta na Paliću.

Teren koji se pretražuje pogoduje boravku ovakve zveri, jer ima dovoljno vegetacije i divljači, a nema prirodnih neprijatelja. Ono što nadležnima otežava zadatak je činjenica da je velika mačka vrlo pokretna životinja i da tokom noći može da pređe i do 30 kilometara.

U akciji učestvuju i lovočuvari iz "Vojvodinašuma" koji poznaju teren, kao i policijski službenici iz Apatina. Sve se odvija pod nadzorom kriznog štaba u koji će se, u slučaju potrebe, uključiti i predstavnici lovačkih udruženja.

Svi koji su uključeni u potragu nadaju se da će zver ostati u ovom području u kojem je primećena, i da neće otići u gornje Podunavlje, jer je taj teren mnogo teži za lociranje životinje.

Opština Apatin u subotu je uputila upozorenje građanima da ne se ne kreću područjem u kojem je primećen panter, jer se radi o nepredvidivoj divljoj životinji. Tom prilikom je apelovano da ukoliko neko uoči životinju odmah obavesti najbližu policijsku stanicu.

Šumarsko-lovna inspekcija takođe je obavestila lovačka udruženja da obrate pažnju na bezbednost i da se ne ide u pojedinačni lov, kako se ne bi desili neki neželjeni događaji.

BEKSTVO

Po svemu sudeći, zver koja danima luta po Vojvodini je pobegla iz zatočeništva u Mađarskoj, iz mesta koje je blizu granice sa Srbijom. Nije poznato kad i kako je ona prešla u našu zemlju, gde se odomaćila u području Apatina.

Autor: