AKTUELNO

Potraga za crnim panterom, koji je juče viđen u Banji Junaković kod Apatina, nastavlja se danas, a kada bude uhvaćen, plan je da se uspava i da se imobilizuje u Zoološkom vrtu na Paliću.

Načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović, koji je juče ceo dan bio na terenu sa kolegama u potrazi za ovom životinjom, rekao je za Telegraf.rs da im je ideja da ga uspavaju i prebace u Zoološki vrt na Paliću.

" Zoološki vrt Palić ima najsavremenije sredstvo za uspavljivanje. Maksimalni domet je do 30 metara za uspavljivanje a mi to nećemo da radimo u zatvorenim kontrolisanim uslovima, nego bukvalno na otvorenom", kazao je Ivanović za naš portal.

On je ispričao da su juče pantera tražili dronom sa termalnom kamerom, te da će tako biti nastavljeno i danas, ako treba i sutra, sve dok ne nađu predatora.

- Prostor u samoj okolini hotela Banje Junaković, odnosno tu šumu smo pregledali i pretražili sa dronom. Uočili smo razne druge vrste životinja - ptice, neke razne vrste sitnijih glodara ali na sreću ili nesreću još uvek nismo uočili nešto što može da da indicije da je on tu, u blizini", rekao je sinoć Nemanja Ivanović za naš portal.

Objasnio je i da je teren koji je pretraživan realan onoj autohtonoj, panterovoj, sa vegetacijom, izobiljem divljači, kao i da on u njemu nema prirodnih neprijatelja.

Kako nam je objasnio sinoć je dron spušten zbog magle, ali se danas nastavlja akcija, sve sa ciljem da se panter locira, imobilizuje i smiri panika.

- Apelujem na sve vaše kolege da ne dižu paniku, puštena je vest da je odstreljen, ali to nije istina - kazao je on za naš portal.

Crni panter prvi put je primećen u selu Sonta, u okolini Apatina. U okolnoj šumi primećeni su njegovi tragovi.

Juče je na društvenim mrežama osvanuo snimak da je viđen u Banji Junaković, i tim povodom upozorenje je izdala i Opština Apatin:

- Mole se građani da ne idu do daljnjeg u tom pravcu, kao i u pravcu prigrevačke šume, jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji. U hvatanju i lociranju crnog pantera, trenutno su uključene sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Palić.

Autor: