AKTUELNO

Vest da je u okolini Sonte, sela u ataru Apatina, viđena divlja zverka, panter, odnosno leopard crnog krzna, uznemirila je javnost u Srbiji, a žitelji tog mesta ali i okoline su na oprezu.

Iako su mnogi pomislili čak i da je ovo neslana šala, sada se pojavio video snimak na kom se vidi velika crna životinja, nalink panteru, kako lagano hoda.

Snimak, koji nam je poslao čitalac, navodno je nastao u Banji Junaković u Apatinu, a kako čitalac tvrdi, na njemu je upravo panter od kog strahuje Apatin ali i okolina ovog mesta. Životinja na trenutak zastaje, pogleda u pravcu meštana a potom nastavlja dalje.

Inače, iz JP "Vojvodina šume" izdali su obaveštenje kojim upozoravaju na ovu opasnu životinju, a verodostojnost ove informacije nam je potvrđena iz ovog javnog preduzeća.

U njihovom obaveštenju piše sledeće:

- Javno preduzeće "Vojvodinašume" Petrovaradin, ogranak preduzeća ŠG "Sombor", Šumska uprava "Apatin" obaveštava sve sugrađane da je uočen crni panter (leopard) u atarima Opštine Apatin. Predator je izuzetno opasan i ovim putem apelujemo na građane da vode računa za sebe i svoje najbliže. Ukoliko neko uoči crnog pantera, potrebno je odmah obavestiti nadležnu policijsku stanicu - piše.

Milan Mirić-Miki, vlasnik zoološkog vrta „Zoo Miki“, prvog privatnog zoološkog vrta i u nekadašnjoj Jugoslaviji, ujedno i saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, rekao je ranije da o postojanju ove zveri kod nas nema ranijih svedočenja.

- Ukoliko se u ovom slučaju radi o crnom panteru za kojim je prošle zime postojala potraga u okolini mađarskog Kečkemeta, a koji je po mojim, doduše nezvaničnim, informacijama zapravo pobegao iz zatočeništva u Austriji, sve je moguće. Naime, mada se radi o životinji koja ne postoji u slobodi na našim prostorima, njena prilagodljivost bi joj omogućila i duže preživljavanje, pogotovo ukoliko ima izvor hrane. A to je ono što guste šume Podunavlja, uz sigurno sklonište, mogu da pruže ovakvoj vrsti predatora - kaže Mirić, koji ujedno tvrdi da ovakva zver ne bi predstavljala neku veliku opasnost po ljude.

- U slučaju susreta sa ljudima leopard, koji je jedna od najmanjih divljih mačaka, sam bi pobegao, a pre toga bi se svakako potrudio da ga niko ni ne vidi - kaže Milan Mirić.

Autor: