AKTUELNO

Da li roditelj može da odbije vakcinaciju i da li u tom slučaju dete može biti upisano u vrtić ili drugu ustanovu u kojoj borave deca?

U okruženju je proglašena epidemija malih boginja, ali i na Kosovu i Metohiji, u srpskim sredinama, gde je dosad registrovano sedmoro zaraženih. Strah među roditeljima od vakcinacije bilo koje vrste postoji i intenzivan je u poslednjih nekoliko godina. S druge strane, nevakcinisana deca mogu biti zaražena morbilom.

Dr Radmila Kosić, pedijatar rekla je da je zakon jasan - ako dete nije primilo vakcine po kalendaru, ne može biti primljeno u vrtiće, školske i druge ustanove u kojima deca borave.

- Ovaj zakon postoji od februara prošle godine od kada se i primenjuje, a sa nastupajućom opasnošću proveravaju se deca koja nisu primila vakcine - rekla je dr Kosić za TV Pink.

Foto: TV Pink

Kako je istakla, najbolje bi bilo da se ugledamo na sebe od pre 20 godina, kada su pacijenti dobijali informacije isključivo od lekara u domovima zdravlja.

- Što su priče danas o obaveznosti vakcinacije češće, to se deca manje vakcinišu - rekla je dr Kosić, dodajući da, ako roditelj odbije da vakciniše dete, a prethodno mu je objašnjeno koje su reakcije na vakcinu moguće, onda se šalje sanitarni inspektor Ministarstva zdravlja koji procesuira roditelja.

Jasmina Aljović direktorka privatne pretškolske ustanove "Bubamara" kaže da se konstanto vodi epidemiološko stanje grupe. - Pedijatar popunjava zdravstveni karton deteta, gde su i podaci o vakcinaciji, a pretškolska ustanova prima i dete koje nije vakcinisano, jer se nekada dete upisuje u ustanovu i pre kalendarski određene vakcinacije - rekla je Aljović i istakla da pretškolske ustanove nemaju zabranu za upis nevakcinisane dece.

Foto: TV Pink

Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj" smatra da jeste rizik upisati nevakcinisano dete u ustanovu u kojoj boravi više dece, te da svako skida sa sebe odgovornost dok ne dođe do situacije kojoj smo danas svedoci - do epidemije malih boginja.

- Zakon svako tumači na svoj način i pokušava da sebe odbrani, što je strašno, a onda su roditelji potpuno zbunjeni, jer čuju mnogo različitih informacija. Nisam sigurna da bilo koji pedijatar ima vremena da objasni roditelju sve što ga muči. Ne krivim pedijatre, jer oni stvarno nemaju vremena, ali danas imamo jako puno informacija iz različitih izvora, posebno u ovom modernom dobu - rekla je Plemić.

Foto: TV Pink

Aljović kaže da ona, kao lice koje nije stručno, roditelju može samo da predoči svoj lični stav o vakcinaciji i da je preporuči, te da je u vrtiću "Bubamarica" vakcinisano čak 95 odsto dece.

Dr Kosić je istakla da pedijatri smatraju da je najbolja zaštita od zaraznih bolesti upravo vakcinacija, te da sanitarna inspekcija i epidemiolozi treba da budu rigorozniji po pitanju nevakcinacije dece.

Foto: TV Pink

- Kolektivni imunitet se stiče vakcinacijom iznad 90 odsto populacije, što je do pre nekoliko godina ostvareno bez posebnih mera, problema ili otpora roditelja. Nadam se da nećemo imati epidemiju koja će pokazati koliko je nevakcinacija opasna i koja će dokazati da su vakcine najbolji način prevencije - zaključila je Kosić.

#Epidemija

#Vakcina

#Vrtić

#deca

'