AKTUELNO

Na današnji dan Srbija je pobedila u Velikom ratu. Nisu Srbi ratovali za primirje, već za pobedu i oslobođenje i srpskog naroda, ali i porobljene južnoslovenske braće, poručio je lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin povodom obeležavanja pobede u Prvom svetskom ratu.

- Srbi su krvarili, uvereni da slobodu donose i drugima, nesvesni da je za Hrvate i Slovence život pod Habzburzima sloboda, a život sa Srbima ropstvo. Pobednički Srbi u dva svetska rata propustili su priliku da ujedine Srbe u jedinstvenu državu pod srpskim imenom, to je bila greška zbog koje smo dočekali i Jasenovac i "Oluju" i bombardovanje NATO pakta i otimanje Kosova i Metohije - rekao je Vulin.

Kako dodaje, tu grešku naših pobedničkih predaka naša generacija mora da ispravi, mirnim, političkim putem, pa koliko god da traje put ka ujedinjenju.

- Najpre smo dužni da stvorimo srpski svet, a onda i srpsku državu. Ako su poraženi narodi u oba svetska rata dočekali svoje ujedinjenje, zašto pobednički Srbi ne bi mogli da rade na svom okupljanju i ujedinjenju? Svim Srbima gde god da žive čestitam Praznik pobede u Velikom ratu, a svim južnoslovenskim narodima koji su Austrougarsku doživljavali kao svoju i kao izraz slobode - čestitam Dan primirja - rekao je Vulin.

Autor: