AKTUELNO

Sezona slava je uveliko počela, a s obzirom na to da je srpskim specijalitetima nemoguće odoleti, postavlja se pitanje kako da sprečite rizike koja masna, jaka i začinjena hrana može da izazove.

Nutricionista Milka Raičević rekla je za Pink da prejedanje može da prouzrokuje jake bolove u žučnoj kesi, želucu, ispod desnog dela grudnog koša, u pankreasnom pojasu. Simptomi prejedanja mogu da budu i preznojavanje, mučnina, povraćanje, podrigivanje.

Prema njenim rečima, prejedanje je prag dokle možete i smete da jedete.

- Kad ne stanemo kad je najslađe i kada nismo umereni, kada samo gutamo i ne žvaćemo, kad mešamo sve i svašta od hrane i pića na slavi, možemo da napravimo sebi problem - kaže nutricionistkinja.

Ona preporučuje svima da pre nego što odu na salvu da najpre počnu da toniziraju svoj orgnaizam, popiju dovoljno vode ili uzmu maslinovo ulje jer će vam to pomoći da se ne neapijete brzo.

Ona je rekla da kada odemo na slavu kod domaćina kod kojih redovno idemo mi uglavnom zamo koje je najbolje jelo domaćice i šta treba probati.

Prema njenim rečima treba biti umeren u svemu i u jelu i u piću.

- Jedite polako, ne mešajte pića, uzeti samo jedan aperitiv, treba dovoljno žvakati, 20 puta najmanje, da bi organizam mogao lakše da svari hranu - kaže nutricionistkinja i dodaje:

- Ako jedemo meso, ono se vari od 6 do 7 sati, onda prvo treba unesti namirnice kao što su sveža salata jer želudac će se napuniti vlaknima, a varenjeće biti lakše- kaže ona.

Ukoliko se na stolu nađe supa ili čorba Raičevićka preporučuje ta to obavezno popijemo i pojedemo.

Ukoliko se desi da se prejedemo, i da nam bude loše preporuka je da se prošetamo, kada stignemo kod kuće da se istuširamo i da se narednog dana suzdržavamo od hrane uz veću konzumaciju čajeva i vode.

#Milka Raičević

#Nutricionista

#Slava