AKTUELNO

Nakon što se u javnosti proširila vest da je u okolini Sonte, sela u ataru Apatina, viđena divlja zverka, crni panter, odnosno leopard crnog krzna, žitelji tog mesta ali i okoline su na oprezu.

Neki su pomislili čak i da je ovo neslana šala, ali ipak nije.

Iz JP "Vojvodina šume" izdali su obaveštenje kojim upozoravaju na ovu opasnu životinju, a verodostojnost ove informacije nam je potvrđena iz ovog javnog preduzeća.

U njihovom obaveštenju piše sledeće:

- Javno preduzeće "Vojvodinašume" Petrovaradin, ogranak preduzeća ŠG "Sombor", Šumska uprava "Apatin" obaveštava sve sugrađane da je uočen crni panter (leopard) u atarima Opštine Apatin. Predator je izuzetno opasan i ovim putem apelujemo na građane da vode računa za sebe i svoje najbliže. Ukoliko neko uoči crnog pantera, potrebno je odmah obavestiti nadležnu policijsku stanicu - piše.

Podsetimo, Petar Sladić, inače za sada jedini žitelj koji je pristao i da se identifikuje kao osoba koja je svojim očima videla ovu zver iz porodice mačaka, za novosadski Dnevnik je rekao da mu nije svejedno "jer se i njegova deca često voze sama biciklima u okolini, po šumi i po poljima".

Prema njegovim rečima, pored ličnog iskustva i susreta sa predatorom, u razgovoru sa jednim od tamošnjih lovaca koji je takođe uočio, za naše prostore nepoznatu zver, potvrdio je svoja strahovanja da se radi upravo o ovoj životinjskoj vrsti.

- Termalnim dvogledom, koji daje nešto izmenjenu sliku, ovaj lovac video životinju koja je daleko veća i od vuka, kojeg isto nema na našim prostorima, ali sa jako dugačkim repom koji odlikuje ovakvu vrstu mačaka, tako da ni on nema sumnju da se radi o, u najmanju ruku, životinji koja nije sa naših prostora – kaže Petar.

Milan Mirić-Miki, vlasnik zoološkog vrta „Zoo Miki“, prvog privatnog zoološkog vrta i u nekadašnjoj Jugoslaviji, ujedno i saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kaže da o postojanju ove zveri kod nas nema ranijih svedočenja.

- Ukoliko se u ovom slučaju radi o crnom panteru za kojim je prošle zime postojala potraga u okolini mađarskog Kečkemeta, a koji je po mojim, doduše nezvaničnim, informacijama zapravo pobegao iz zatočeništva u Austriji, sve je moguće. Naime, mada se radi o životinji koja ne postoji u slobodi na našim prostorima, njena prilagodljivost bi joj omogućila i duže preživljavanje, pogotovo ukoliko ima izvor hrane. A to je ono što guste šume Podunavlja, uz sigurno sklonište, mogu da pruže ovakvoj vrsti predatora - kaže Mirić, koji ujedno tvrdi da ovakva zver ne bi predstavljala neku veliku opasnost po ljude.

- U slučaju susreta sa ljudima leopard, koji je jedna od najmanjih divljih mačaka, sam bi pobegao, a pre toga bi se svakako potrudio da ga niko ni ne vidi - kaže Milan Mirić.