AKTUELNO

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, rekla je za PINK da je ona hirurg, i da sada od nje mnogi očekuju i da kao ministarka „reže i seče“, ali, kako je istakla, voditi ministarstvo i čitav jedan zdravstveni sistem je jedna sasvim druga priča u odnosu na vođenje jedne bolnice ili dela sistema.

Naravno da postoje prioriteti, ali ne možemo reći da nije važna svaka ambulanta. Zato je jako važno da se nastavi ovo što je započeto poslednjih 8 godina. Da se završe veliki projekti koji su krenuli, to je KC Srbije, Tiršova 2, KC Vojvodine, kao i KC Kragujevca. Takođe ne smemo odustati od nove zgrade Instituta za onkologiju i radiologiju. Kojim tempom će to ići ne znamo, ali moraće da se privede kraju sve što je započeto – rekla je dr Grujičić.

Kako kaže, naš dugoročni cilj jeste da svaka bolnica u Srbiji izgleda kao novi KC Niš.

Dodaje da ne može sve odjednom, da mora da se ima plan kako bi se sredio ceo Klinički centar.

Jako je bitno razumeti zašto Institut za onkologiju i radiologiju mora da bude baš preko puta Tiršove. Želimo da sprovedemo i reformu tercijalnog zbrinjavanja dece. Ne možemo više decu ni po zakonu da lečimo zajedno sa odraslima. Sva deca se zrače na Institutu za onkologiju i radiologu Srbije, moraju ležati u Tiršovoj. Deca nisu mali ljudi, oni imaju različitu i fiziologiju i patofizilologiju, i to će biti jedan veliki iskorak napred – rekla je dr Grujičić.

Kako kaže, postoje službe koje se bave određenim stvarima koje su retke za celu Srbiju, i ono što je, na primer, dobro na Insitutu za majku i dete, to treba tamo i razvijati.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Grujičić je rekla da očekuje sledeće godine makar kamen temeljac za Institut za onkologiju i radiologiju.

Bitan je i tačan raspored koje će se klinike preseliti u novi KCS – rekla je dr Grujičić.

Ministarka je rekla da što se tiče unutrašnjosti, dugoročni cilj će biti da se pacijenti kada odu u bolnicu osećaju u svakom smislu ispoštovani.

Nadam se da će se nastaviti trend zapošljavanja najboljih studenata i đaka. Međutim, popunjena su mesta po klinikama. Videćemo kako ćemo to rešiti, ne mogu svi biti specijalisti, mnogo nam je više potrebno kolega opšte prakse, na čemu treba poraditi – rekla je dr Grujičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, treba forsirati mlade ljude, dodaje da su oni pokretačka snaga.

Moramo napraviti kompletnu strukturu zaposlenih. Moramo u ovom trenutku povećavati broj zaposlenih, i sa najboljima, ali i sa onima koji imaju manji prosek. Treba naći posao za sve – rekla je dr Grujičić.

Ona je rekla da je poslat dopis Službi za zapošljavanje, da im dostave nezaposlene po regionaima i da mogu da naprave pravu analizu.

Svima nama opada standad kada odemo u penziju, ali moramo biti svesni da su mladi ti koji moraju i za naše penzije da zarade – navela je ministarka.

Grujičić je još jednom istakla da je važno raditi na prevenciji, da mora da se menja svest građana kao i vrati poverenje u zdravstveni sistem i medicinu - zasnovanu na dokazima. 

Foto: TV Pink Printscreen

Internet je sjajno mesto za bavljenje naučnim radom, ali sa druge strane imate osobe koje nemaju pojma i pričaju gluposti, a bolestan čovek se hvata za slamku i često veruje u to što čuje", rekla je ona.

Dodaje da je potrebno raditi na podizanju svesti i poverenja posebno kada je reč o doniranju organa, jer je transplantacija, takođe, nešto što mora da se nastavi, a stalo je, kako kaže, zbog neke tačke u Zakonu. 

Ljudi kažu da će neko ubijati pa uzimati organe, to su budalaštine, utvrđivanje moždane smrti je čitav proces i oni koji rade transplantaciju čak ne učestvuju u tom procesu, moramo da radimo na podizanju svesti i sa ljudima mora da se priča, da im se do detalja, ako treba i dva sata objasni svaki proces", rekla je ministarka.

Foto: TV Pink Printscreen

Prva godina post-kovida je pokazala da je potrebno raditi dodatne analize kada je rečc o koagulaciji krvi, da je potpuno izmenjena u sve većem broju slučajeva, kaže ministarka i dodaje da je povećan broj plućnih embolija, te da je u planu izrada rada u neurohirurškom odeljenju na temu toga šta je primećeno posle kovida. 

Mi smo oprezni, odmah radimo D dimer, sve je i nama zbunjujuće, plućnih embolija ima jako puno - imam jednu ili dve nedeljno što je drastično povećanje", rekla je Grujičić.

Ona je građane zamolila za strpljenje, kako kaže, godinama unazad je u zdravstvo bilo malo ulaganja, te da će za neke stvari biti potrebna možda i decenija. 

Molim ljude da budu strpljivi, ja jesam hirurg ali u ministarstvu ne može da se reže, mora da se nađe rešenje, da budu zadovoljni i lekari i pacijenti", zaključila je ministarka.

Autor:

#Danica Grujičić