AKTUELNO

Indeks cena stanova olakšaće građanima izračunavanje vrednosti njihove nekretnine, rekao je za PINK Darko Vučetić, pomoćnik direktora sektora za razvoj u Republičkom geodetskom zavodu.

Vučetić je rekao da je RGZ na jedan transparentan i jednostavan način omogućio svim građanima Srbije da saznaju sve informacije koje ih zanimaju.

Na osnovu tog indeksa cena stanova u Srbiji, vrlo jasno može da se vidi da su cene u odnosu na isti kvartal prošle godine na nivou Srbije porasle za 13 odsto. To je interesantan podatak. Kroz taj indeks možemo da pratimo i kroz vreme kako su se cene menjale – rekao je Vučetić.

Kako kaže, ono što je zanimljivo jeste to što je u zadnjih nekoliko kvartala južna i istočna Srbija zabeležila rast od 16 odsto.

Foto: TV Pink Printscreen

To je vrlo interesantan podatak. I tu je cenu povukla starogradnja. Zbog toga i služi taj indeks, kako bi se stekao uvid. Verovatno je nedostatak velikih investicija i novih projekata na tim područjima doprineo do potražnje u starogradnji. Ali eto, na ovaj način se možda može ukazati i investitorima da bi se moglo investirati u tim područjima – rekao je Vučetić.

Vučetić je prikazao grafikon koji pokazuje uporedno stanje tržišta nepokretnosti u Srbiji u odnosu na celu Evropu.

Mi smo neka zlatna sredina. Ceo indeks je urađen na osnovu određene međunarodne metodologije, a upravo je ovo pokazatelj. Posebno smo ponosni što, dok cela Evropa sada izbacuje rezultate za drugi, mi već izbacujemo rezultate za treći kvartal – rekao je Vučetić.

Kako kaže, Češka i Mađarska su imale najveći rast, neke zemlje su imale i blaži pad, dok mi, kako dodaje, držimo zlatnu sredinu.

Foto: TV Pink Printscreen

Srbija ima nove metodologije kako se izračunava tržište cena. Trenutno smo u stanju da procenimo vrednost svake nepokretnosti koja je upisana u katastar nepokretnosti, kao i to li je imala transakciju nekad ili ne. Na osnovu velikog broja parametara, velika prednost Srbije jeste što već koristimo i „GEO Srbiju“ kao izvor velikog broja podataka, pa smo u mogućnosti da odredimo cenu stana i na osnovu lokacije, ali i da ukoliko imamo u planu neki novi infrastrukturni projekat vidimo kako će on uticati na cenu stanova – rekao je Vučetić.

Kako kaže, građani mogu da otvore izveštaj i da pogledaju kada su kupili stan i mogu vrlo lako da izračunaju koja je njegova vrednost danas.

Autor: