AKTUELNO

Terenski popis stanovništva u Srbiji završen je u ponedeljak u 20 časova, a u narednih deset dana svi koji nisu popisani moći će da se jave na dežurne brojeve telefona koji su objavljeni na sajtu Republičkog zavoda za statistiku za svaku područnu jedinicu.

Snežana Lakčević, pomoćnica direktora RZS, kaže da će Zavod za statistiku, kao jedini nadležan za objavljivanje zvaničnih podataka, prve preliminarne rezultate objaviti najkasnije 30 dana od završetka popisa.

Foto: Pixabay.com

- Početkom decembra ćemo dobiti podatak o broju stanovnika, domaćinstava i stanova u Srbiji. Konačni rezultati biće objavljeni do aprila naredne godine. Od tada će se sukcesivno objavljivati ostali rezultati do juna 2023. godine.

Ona je dodala i da je terenski rad na popisu najduže trajao u Beogradu, punih sedam dana duže, a u pomoć je priteklo i 300 najuspešnijih popisivača iz drugih mesta.

- Upravo zbog ovakvih situacija uvedeni su dežurni brojevi telefona za svaku područnu jedinicu, pa će se popis za nepopisane obaviti telefonski. U funkciji je i dalje info-centar RZS na broju 080 0444005, a svi pozivi su besplatni. U slučaju da je građanin odbio da učestvuje u popisu, predviđene kazne su od 20.000 do 50.000 dinara.

Autor: