AKTUELNO

U Srbiji od raka prostate svake godine oboli 2.300 muškaraca, a premine više od 1.000 i to je po učestalosti obolevanja treći karcinom, odmah iza raka pluća i debelog creva, upozorilo je Udrženje medikalnih onkologa povodom 17. novembra, kada se obeležava Svetski dan muškog zdravlja i borbe protiv raka prostate.

Iako je dosta čest i smrtonosan ovaj maligni tumor, sada ima drugačiju, povoljniju prognozu:

- Kada sam pre 35 godina bio mlad lekar, pacijenti sa metstazama karcinoma prostate su umirali u teškim mukama, a danas to nije tako - kaže profesor dr Zoran DŽamić, direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Ipak, ne bi trebalo čekati da bolest uzme maha.

- Muškarci stariji od 50 godina, odnosno 45, ako postoji porodična istorija bolesti, trebalo bi jednom godišnje da urade tumor marker PSA i urološki pregled - kaže profesor DŽamić. - Rak prostate retko daje rane simptome, ali se može javiti poremećaj u kvalitetu mokrenja: otežano i učestalo mokrenje, noćno mokrenje, smanjenje jačine mlaza, krv u mokraći. U uznapredovaloj fazi bolesti javljaju se bolovi u kostima, pre svega karlice.

Naučni saradnik dr Nada Babović, medikalni onkolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ističe važnost individualne terapije:

- Ukoliko je tumor lokalizovan u prostati i niskog je rizika, pacijentu se mogu ponuditi tri opcije: aktivno praćenje uz redovne preglede urologa, odstranjenje cele prostate ili radioterapija, samostalno ili u kombinaciji sa hemijskom kastracijom.

Prema najnovijim preporukama u metastatskoj fazi preporučuje se kombinacija hormonske terapije sa hemioterapijom ili inovativnim lekovima koji deluju na hormonske receptore.

Doktorka Babović kaže da ovi lekovi u Srbiji još nisu dostupni o trošku zdravstvenog osiguranja.

- Njihovo uvođenje bi bilo veoma značajno jer suštinski odlažu progresiju bolesti i produžavaju preživljavanje, a na taj način se i smanjuju troškovi nege i lečenja komplikacija bolesti u kasnijoj fazi, kao što su, recimo, prelomi kostiju ili kompresija kičmene moždine.

Autor: