AKTUELNO

Ministarstvo prosvete, preko školskih uprava, uputilo je osnovnim i srednjim školama Stručno uputstvo za ostvarivanje studijskog putovanja u osnovnoj i srednjoj školi kojim se bliže uređuje način planiranja, organizovanja i sprovođenja studijskih putovanja.

- Osnovni ciljevi ovih putovanja su ostvarivanje ciljeva i ishoda obrazovanja i vaspitanja i programa stručnog usavršavanja nastavnika i programa "horizontalnog učenja" - navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

U ovom resoru navode i osam postavljenih ciljeva čije ostvarenje se očekuje: učenje jezika, upoznavanje nacionalne i kulture drugih naroda, odnosno kulture nacionalnih manjina i zajednica, saradnja u okviru projekata i programa razmene, poseta mestima istorijskih događaja i stradanja civilnog stanovništva i spomenicima učesnika oslobodilačkih ratova i borbi. U krugu ciljeva su i posete memorijalnim centrima, spomen-parkovima i spomen-područjima, kao i zaštićenim područjima.

Ovo znači i da bi učenici osnovnih i srednjih škola uskoro mogli da krenu u obilazak mesta na kojima je tokom Drugog svetskog rata stradao srpski narod, ali i svi drugi narodi koji su bili žrtve fašizma.

Tu inicijativu pokrenuo je pre nekoliko meseci Muzej žrtava genocida. Ministarstvo prosvete je prihvatilo, a nakon toga usledila je priprema stručnog uputstva koje je i prosleđeno školama.

Prema predlogu Muzeja žrtava genocida, mesta stradanja koja bi đaci trebalo da posete u Srbiji su: stratište u Jajincima, Staro sajmište, Muzej Banjičkog logora, Topovske šupe na Autokomandi, Logor na niškom Crvenom krstu "12. februar", Spomen-park Bubanj, Kadinjača...

Tu su i Grob neznanog junaka, Spomenik civilima obešenim na Terazijama, Spomenik Menora u plamenu, Jabuka kod Pančeva, Spomen-park Sremski front. Tu su i Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici, Spomenik žrtvama Racije u Novom Sadu, kompleks Batinska bitka, spomen-park "Kragujevački oktobar".

Na spisku su i mesta u Hrvatskoj, među kojima je najznačajnije logor Jasenovac, zatim masovna grobnica kozaračke dece u okviru kompleksa zagrebačkog groblja Mirogoj, Spomen-park Dudik kod Vukovara, logori Gospić, Jadovno i Pag, Spomen-područje "Danica" u Koprivnici, Jastrebarsko, stratišta u Sisku i Glini, stratište u Donjoj Gradini, Prebilovci u Hercegovini, Tjentište, Stari Brod kod Višegrada.

U Muzeju žrtava genocida smatraju da bi đaci trebalo da obiđu i mesta u inostranstvu i to: Mauthauzen, Aušvic-Birkenau, Treblinku, Dahau. Uključeni su i memorijalni centri u Austriji, Italiji, Poljskoj, Nemačkoj, Norveškoj i Holandiji.

Slanje stručnog uputstva školama važan je korak ka realizaciji ove ideje, međutim, koja od ovih mesta će se naći na spisku biće naknadno odlučeno.


U muzeju žrtava genocida smatraju da je od izuzetne važnosti da saznanja koje učenici stiču o stradanjima civila i učesnika antifašističke borbe na časovima, budu upotpunjena kroz obilaske najznačajnijih lokaliteta.

- To smatramo kao matična muzejska ustanova Srbije, odgovorna za negovanje kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH, kao i na sve žrtve ratnih i zločina protiv čovečnosti na teritoriji Kraljevine Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata - navode u ovoj ustanovi.

Autor: