AKTUELNO

Navode ljude da misle da će dobiti poklon, pa nakon što ih navuku na priču, kažu im da će plaćati devet rata po samo 980 dinara, a kada paket stigne, zapravo moraju da 24 meseca daju po 4.166 dinara

Firma koja se bavi prodajom od vrata do vrata obmanjuje penzionere širom Srbije!

Ljubazni glas preko telefona kaže da zove iz Fonda PIO, upita osobu zašto nije koristila vaučer za banju, a onda joj kroz razgovor pokuša utrapiti termo-ćebe za 99.900 dinara na više rata!

To se našim najstarijim sugrađanima učini prihvatljivim da izdvajaju nešto od svoje penzijice, a i navuku ih pričom da im je takvo ćebence neophodno za njihove "stare kosti".

Koliko god da je takva navlakuša strašna, još strašnije je što firma (ime poznato redakciji Kurira) ima uvid u podatke koji su dostupni samo Fondu PIO. Penzioner Ž. P. za Kurir je ispričao kako sve to funkcioniše.

- Zove žena, navodno iz Fonda PIO. Pita zašto nisam koristio vaučer za banju, a ja na to ni nemam prava. Nastavlja: "Vi ste jedan od 20 srećnih dobitnika termo-ćebeta." Pomislim - imam sreće. Potom kaže: "Znači ništa ne plaćate, a rate će vam ići od decembra." Pitam kakve rate, kaže tih devet rata je 980 dinara. Pitam da li dobijam banju za te pare, a ona kaže "ne, to vam je samo za ovo danas". Objašnjava kako je gospođu raskrinkao:

- Pitam je kako je nije sramota da se lažno predstavlja da je iz Fonda PIO i ko joj je dao moje lične podatke. Počinje da zamuckuje. Kaže "naša firma sarađuje sa fondom". Na pitanje zašto onda vara ljude i uvaljuje im stvari za koje nisu zainteresovani, brzo je rekla: "Hvala, doviđenja" i prekinula vezu. Odmah po okončanju razgovora, shvatio je da su komšinicu tako nasamarili.

Saveti za potrošače

- Trgovcu tražite dokumenta i podatke o firmi s matičnim brojem

- Razmislite da li vam je takav proizvod uopšte potreban

- Obavestite i angažujte mlađe članove porodice kada dobijete ovakve ponude

- Imajte na umu da imate rok od 14 dana da odustanete od kupovine

- Zvali su je 18. avgusta i uz potpuno istu priču uvalili termo-ćebe na rate. U roku od par sati su došla dvojica, doneli su taj paket i gospođi dali fiskalni račun na 99.990 dinara! Kada je unuk počeo da zove i šalje mejlove preteći sudom, zvao je i Udruženje za zaštitu potrošača, oni su rekli da je došlo do "štamparske greške". Ako je gospođi uvaljeno ćebe na devet rata po 980 dinara, to je 8.820 dinara, što nema nikakve veze sa iznosom od 99.990 dinara, odštampanom na fiskalnom, a još manje sa 24 rate po 4.166 dinara, koje su napisane rukom na porudžbenici!

Izvršna direktorka te firme za Kurir potvrđuje da oni najpre pozivaju ljude, pa, ako pristanu, odnose proizvod da pogledaju, ali da su potrošači upućeni u sve i da obmane nema.

- Ne bavimo se takvim načinima prodaje, obmana nije naš princip rada jer to nije dozvoljeno. Nemamo informacije od Fonda PIO, to nije tačno. Kupac dobije sve informacije o proizvodu i plaćanju, i tek onda sklapa ugovor koji mi šaljemo na odobrenje Fonda PIO, jer uglavnom kupuju na administrativnu zabranu. Ko hoće, može da odustane u roku od 14 dana.

Iz Fonda PIO nismo dobili odgovor do zaključenja broja, a Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača (NOPS) saopštila je da dobijaju povećan broj prijava potrošača za firmu koja se bavi prodajom od vrata do vrata.

Proizvodi koje najčešće nude:

- prekrivači

- dušeci

- masažeri

- uređaji za čišćenje

Autor: