AKTUELNO

Odeljenje intenzivne nege Dečje klinike u Nišu od ponedeljka će biti otvoreno za prijeme nakon što su rezultati testova pokazali da su svi pacijenti na intenzivnoj nezi negativni na respiratorni sincicijalni virus (RSV).

Budući da je protekle nedelje kod petoro pacijenata na intenzivnoj nezi UKC bio prisutan RSV, prijem za životno ugroženu novorođenčad iz regiona bio je iz Niša preusmeren u Beograd iz preventivnih razloga, jer se radi o lako prenosivom virusu.

- Kako se bebe sa infekcijom ovim virusom oporavljaju, a ostali pacijenti su negativni, očekuje se da se od ponedeljka nesmetano odvija prijem novorođenih beba - kažu u UKC Niš.

Profesor dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš, rekao je da nema epidemije RSV:

- Smatrali smo da treba delovati preventivno i zaustaviti svaku mogućnost da se ovo pretvori u nešto ozbiljnije. U ovom trenutku imamo troje dece pozitivne na RSV virus. Svi su dobro, to je virus koji dobro reaguje na terapiju i niko nije u situaciji da se borimo za njegov život.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", učestalost infekcija izazvanih RSV najviša je u uzrastu od drugog do šestog meseca života, a gotovo sva deca do navršene druge, najkasnije treće godine, prebole bar jednu infekciju izazvanu ovim virusom.

Oboljenja uzrokovana RSV, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, nisu na listi zaraznih bolesti koje podležu obavezi prijavljivanja od strane lekara koji je dijagnostikovao bolest.

- U okviru integrisanog nadzora nad gripom i drugim respiratornim infekcijama, u ovoj sezoni nadzora RSV je potvrđen u 18 odsto uzoraka uzetih od osoba koje su imale kliničku sliku akutne respiratorne infekcije - kažu u "Batutu".

Epidemije RSV infekcije se registruju gotovo svake godine. Tokom 2019. godine registrovane su dve bolničke epidemije, u 2020. godini nije bilo epidemija ove infekcije, dok je u 2021. i 2022. godini registrovana po jedna epidemija u vrtićima.

- Infekcije izazvane RSV javljaju se svake godine, sezonski u obliku manjih ili većih epidemija, a za naše područje je karakteristična pojava epidemija u kasnu jesen i tokom zimskog perioda - objašnjavaju u "Batutu".

Klinička slika varira od blagih simptoma kao što su kašalj, curenje iz nosa, povišena temperatura, malaksalost i gubitak apetita, razdražljivost, do teških oblika infekcije donjih disajnih puteva, kao što su bronhitis i upale pluća. U posebnom riziku od komplikacija i smrtnog ishoda usled RSV infekcije su prevremeno rođena deca, kao i bebe sa bolestima pluća i srca i oslabljenim imunitetom.

PROGRAM PASIVNE IMUNIZACIJE

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u našoj zemlji je uvedena obavezna pasivna imunizacija dece u posebnom riziku protiv infekcije izazvane RSV. Programom obavezne pasivne imunizacije palivizumabom obuhvaćena su deca rođena pre 29. nedelje trudnoće, koja na početku RSV sezone imaju manje od 12 meseci, zatim deca rođena pre 32. nedelje trudnoće, koja na početku RSV sezone imaju manje od šest meseci, deca sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća mlađa od godinu dana...

Autor: