AKTUELNO

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) saopštila je danas da je potrebno da se stvori povoljna klima u opštinama za razvoj zadruga i dodala da se uz ulaganje vlade i pomoć dijaspore to može brže i efikasnije realizovati.

Kažu da su sunarodnici koji žive u dijaspori pozitivno reagovali na ideju da deo sume od četiri milijarde dolara godišnje koje šalju u otadžbinu usmere i na razvoj i obnovu zadruga i da su spremni da pomognu.

KNEŽEVIĆ ZA TV PINK: Očekujemo oko 2.500 novih radnih mesta u Galenici (VIDEO)

"Osim patriotskog ili sentimentalnog motiva to bi bio i isplativ poslovni potez naših ljudi iz rasejanja", kažu u PUPS-u.

Podsećaju da je pre osamdesetih godina prošlog veka najjači emigrantski talas bio iz istočne i centralne Srbije, a kasnije i iz južnih delova Zlatiborskog i Raškog okruga, kao i delova Pčinjskog i Jablaničkog okruga, posebno iz opština Preševo i Bujanovac.

Prema popisu iz 2011. godine, najveći procenat građana u inostranstvu imala je opština Malo Crniće, zatim slede Žabari i Kučevo.

Četvrtina građana opština Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Negotin i Kladovo je svoj novi, privremeni ili stalni, dom našlo u inostranstvu, dok se na isti korak odlučilo oko 20 odsto stanovnika opština Despotovac, Svilajnac, Golubac i Žagubica.

Upravo su to i opštine u koje će Vlada Srbije uložiti najveći deo od 25 miliona evra namenjenih za oporavak seoskih zadruga, kako bi i stanovnici tih siromašnih regiona dobili priliku da se ubrzano razvijaju.

#PUPS

#Zadruga

'