AKTUELNO

Diskus hernija je promenjeno stanje diskusa nastalo usled degenerativnih promena, a ređe nakon trauma. Ova promena dovodi do stvaranja “izbočenja, džepa”, pa u zavisnosti od mesta gde se ta promena dogodila, vrši pritisak na okolno tkivo i dovodi do određenih tegoba.

Vladan Jovićević, Ackermann Master kiropraktor i direktor doma zdravlja West Medic, rekao je za Pink da diskus hernija ne spada u kategoriju bolesti već stanja koje dovodi do određenih problema i tegoba.

On je za Pink slikovito pokušao da objasni kako dolazi do pucanja diskusa u nekom od delova kičmenog stuba i izlazka određene količine mase iz diskusa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je mali segment kičmenog stuba diskus koji je praktično jastuče između dva pršljenova i koji amortizuje pokrete. Kod određenih pokreta pršljenovi trpe amortizaciju, zbog zemljine teže i pokreta, i onda može da dođe do sleganja i do izlaska određene količine mase i tu nastaje problem - kaže Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekao taj deo mase je pihtijast, mekan, on nije fibrozan i tvrd i on radi, kada dođe do popuštanja zidova onda ta masa može da izlađe.

- Kritična stvar je što ta zona pucanja može da bude u unutrašnjem delu prema kičmenom kanalu odnosno prema nervima koji izlaze i sa jedne i druge strane između svaka dva pršljena. Ta masa može da pritisne ili nerv ili kičmeni kanal i da suzi, a onda i da pritisne moždinu - kaže Jovićević i dodaje:

- U zavisnosti od toga kolika je količina mase izašla imamo situacije gde nije došlo do potpunog pucanja, i to je blaža forma, a najčešće imamo situaciju kada jedan manji deo mase izađe u slobodan prostor. Imamo situaciju i kada izađe velika količina mase iz diskusa, onda je to masovna diskus hernija koja vrlo često može da napravi stenozu kičmenog kanala i pritisne moždinu - navodi Jovićević.

On je dodao da je to najređe stanje i koje u preko 90 odsto slučajeva završi operacijom.

- Kod blažih slučajeva, svetski stavovi, i spinalnih ortopeda i neurohirurga jesu dosta podeljeni, da bi se došlo do kristalizacije toga. S obzirom da imamo po svim statistikama dosta dobre rezultate lečenja izbor je prvo na konzervativnom lečenju kad god je to moguće, a tek onda na operativi, hirurgija se ostavlja kao poslednji izbor - zaključuje on.

Jovićević upozorava da treba obratiti pažnju gde pacijenti idu na lečenje, i da pre svega treba otići u zdravstvenu ustanovu.

#West medic