AKTUELNO

Od juče je na snazi zakonska obaveza upotrebe zimskih guma i trajaće do 1. aprila 2023. godine. Kolika je minimalna dubina šare, da li su zimske gume potrebne i kada nema snega, kao i kolike su kazne za Informer.rs govori direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović

Vozači su od juče obavezni da na sva četiri točka imaju zimske pneumatike, a direktor Komiteta za nacionalnu Bezbednost Damir Okanović ističe za naš portal da je to obavezno samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

- U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozači imaju obavezu da na sva četiri točka imaju zimske gume, ali samo ako je na kolovozu sneg, led ili poledica. Zimske gume se svakako preporučuju i kada su kolovozi suvi a temeperatura vazduha se spušta ispod sedmog podeoka, jer letnje gume na niskim temperaturama nemaju dobro prianjanje - kaže Okanović za Informer.rs.

Ističe da je to obaveza za vozila vrste M1 (putnička vozila do 9 sedišta) i N1 (teretna vozila najveće dozvoljene mase 3.500 kg) obavezne su zimske gume na sva četiri točka.

Vozilo može da bude neispravno i sa zimskim gumama
Okanović ističe da je postoji i minimalna dubina šare za zimske gume, i da, ukoliko se ona ne ispoštuje vozilo se smatra neispravno.

Foto: Foto/Pixabay.com

- Postoji i minimalna dubina šare, ona iznosi 4 milimetra. Ukolika je dubina šare manja, smatra se da je vozilo tehnički neispravno - kaže direktor Komiteta za nacionalnu bezbednost i dodaje:

- Ta obaveza važi za sva vozila vrste M1 i N1, bez obzira na namenu i pogon.

Kada su u pitanju kazne za vozače koji nemaju propisane zimske gume na svim točkovima, kazna se kreće od 10.000 dinara pa sve do vrtoglavih 800.000.

- Za vozača je kazna od 10.000 do 20.000 dinara, za vlasnika vozila isto toliko. Ako je vlasnik vozila pravno lice, onda je kazna od 60.000 do 800.000 dinara - kaže Okanović za Informer.

Ko plaća štetu u slučaju saobraćajne nezgode?

Direktor Komiteta za nacionalnu bezbednost objasnio je i da u slučaju saobraćajne nesreće, vozač vozila koje nema zimske pneumatike plaća kaznu i svu štetu nastalu u nezgodi.

- Obavezno osiguranje podrazumeva da će štetu koja nastane u saobraćajnoj nezgodi trećim licima (oni koji su učestvovali u nezgodi ali nisu izazvali nezgodu) isplaćuje osiguranje vozača koji je izazvao saobraćajnu nezgodu. Postoje zakonom propisani slučajevi kada osiguranje nakon isplate te štete stiče pravo da celokupan iznos potražuje od vozača koji je izazvao nezgodu i od vlasnika vozila kojim je izazvana nezgoda (regres). Jedan od tih slučajeva jeste kada je saobraćajna nezgoda nastala usled tehničke neispravnosti vozila, a nepostojanje propisanih zimskih pneumatika na svim toškovima jeste tehnička neispravnost vozila - ističe Okanović i dodaje:

Foto: TV Pink Printscreen

- Važno je napomenuti da se regres sme potraživati samo kada je tehnička neispravnost u uzročnoj vezi sa nastankom saobraćajne nezgode.

Ipak, Okanović ističe da ne postoji automatska krivica vozača koji zimi vozi sa letnjim gumama.

- U svakoj konkretnoj nezgodi mora se utvrditi odgovornost uzumajući u obzir greške učesnika. Zamislite da vozilo sa letnjim gumama prolazi na zeleno svetlo, a vozilo sa zimskim gumama na crveno, a na kolovozu je sneg, da li mislite da će vozač sa letnjim gumama u toj situaciji biti "automatski kriv"? - objasio je Okanović.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Uvećane cene pneumatika

Cene pneumatika, kako smo proverili, uvećane su za 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, pa je za putnički automobil, u zavisnosti od veličine i proizvođača, za novu zimsku gumu potrebno izdvojiti od 5 do 8 hiljada dinara i više.

Za sneg i led, vozači će morati da se snebdeju sa sva četiri zimska pneumatika, a ta obaveza, kako nalaže Zakon o saobraćaju, trajaće do 1. aprila. U zavisnosti od proizvođača i veličine, cene guma se kreću od 5.000 do 8.500 dinara.

Cene su povećane u zavisnosti od proizvođača, a takođe i usluge za oko 20 odsto. Za putnički program, najtraženije gume su 205-55-16, koje se najčešće koriste. Njihova trenutna cena je oko 8 hiljada dinara. Na primer, cena guma za agro program je šarolika, od 9 hiljada dinara koliko staju prednje za traktor, pa se kreću i do 200, 300 hiljada dinara po komadu.

Kada se vozači snabdeju gumama, sledi još jedan trošak. Odlazak kod vulkanizera koji će gume postaviti i balansirati. I tu cene variraju, u zavisnosti od veličine pneumatika. Za zamenu sve četiri gume potrebno izdvojiti od 1.600 dinara, pa naviše.

#Zimske gume