AKTUELNO

Kakvo je danas stanje u medijima?

Aleksandar Apostolovski, novinar Politike, komentarišući kakvo je danas stanje u medijima, rekao je da pre nego što pogleda u tekst, pogleda u sopstveni džep.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Ja se odmah setim ekonomskog stanja novinara. Trenutno na tržište štampe ogromna je ponuda, mnogi mediji su pogašeni tako da je došlo do toga da su izdavači svesni odnosa ponude i tražnje. I danas se, vi ste pomenuli činjenicu da pojmom društvenih mreža i takozvanog građanskog novinarstva, svi učestvuju u masovnom informisanju. Tako da, hajde da pomislimo samo šta bi se desilo da svako učestvuje recimo kada govorimo o takozvanim tim građanskim medijima zamislite da samo govorimo o građanskoj medicini pa da svako može da operiše na otvorenom srcu. Tako da stanje u medijima možemo definisati pre svega i podeljenošću. Nekada ja svoje kolege često i vidim kao društveno političke radnike što mislim da je greška bez obzira na uređivačku politiku naših medija u kojima vlada staro pravilo da se opozicija uvek žali da je premalo slobode medija, a svaka vlast da je previše slobode. Istina je uvek negde na sredini i od njega zavisi kako će on pisati – ističe Apostolovski.

Prema njegovim rečima, svi mi moramo pre svega, bez obzira ko u kojoj redakciji piše da imamo jednu esensku solidarnost što se tiče našeg ekonomskog položaja.

- Kao što je rekao moj omiljeni filozof Karl Marks “osnova svake slobode je ekonomska sloboda” – ističe Apostolovski.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Beba Dragić, direktor Komunikacije Sajma medija, kaže da su na Sajmu medija održano dosta panela na kojima medijski stručnjaci ukrštaju svoja mišljenja i polemišu na različite teme koje interesuju kako struku tako i javnost.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

- Od toga da li televizijski program uređuju gledaoci ili urednici, zatim da li postoji zaista nezavisno novinarstvo, zatim mladi o medijima... Inače je u sredu sajam medija otvorio državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović, a Sajam traje do 29. oktobra – kaže Dragićeva.

#ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI

#Novinar

'