AKTUELNO

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova nije u svim gradovima završen. Do 30. oktobra u Srbiji je popisano 6,3 miliona građana, a Republički zavod za statistiku saopštio je da će on biti produžen u pojedinim gradovima za jedan do sedam dana.

Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku, reko je za Pink da su zadovoljni radom popisivača na terenu, a na prvom mestu odazivom stanovništva.

- U većini opština je popis završen, i u ovih prvih sedam dana novembra organizovano je dežurstvo u loklanim samoupravama za slučaj da je neko ostao ne popisan, da popisivač nije došao kod njega, da se naknadno vratio u zemlju ili iz drugog razloga, građani mogu da se javie i da se popišu - naveo je Korović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je rako da su ostali kućni brojevi za koje znamo da da u njima građani žive, ali da nisu popisani. Iz tog razloga kako bi i njih popisali tu smo produžili rok.

- Radi se o gradskim sredinama jer prosto navike su u njima malo drugačije od navika u manjim sredinama. Ako neko radi od 9 do 17 pa posle posla ima još neku privatnu obavezu on dođe kući tek oko 19 sati i tako da ostaje vrlo kratko vreme do kraja rada popisivača kako bi bio popisan iz tog razloga smo produžili popis kako niko ne bi bio preskočen - rekao Korović.

Foto: TV Pink Printscreen

Na terenu je bilo oko 15.000 popisivača, a Korović kaže da su prezadovoljnji njihovim radom na terenu.

- Što se tiče rada popisivača mi smo zaista prezadovoljni, što ide u korist toga da je bila selekcija dobro sprovedena i da su popisivači dobro obučeni. Što se tiče iskustva popisivača ona su zaista razna, bilo je stanovnika koji su vrlo rado dočekali popisivača, ponudili mu osveženje , primili ga u svoj stan, a sa druge strane bilo je i onih koji su bili manje raspoloženi pa nisu hteli da ih prime u stan nego su popisivanje završili u dvorištu kuće ili ispred stana - navodi Korović.

Foto: TV Pink Printscreen

Sve vreme na raspolaganju građanima bio je i info centar Republičkog zavoda za statistiku.

- Info centar je radio pre početka terena, za vreme terena evo radi i u ovom produžetku i trajaće i nakon završetka terena, kako bi razjasnili sve nedoumice. Ono što mogu da kažem da smo polovinom popisa prosto duplirali broj operatera jer je bilo zaista opterećenje i veliki broj poziva ka našem kol centru, tako da sada zaista nije potrebno više od par minuta čekati na uključenje i uspostavljanje veze sa operaterom - rekao je Korović.

Gradovi u kojima će biti produžen popis su Užice, Valjevo, Smederevo, Pančevo, Šabac, Novi Sad, Subotica i pojedine opštine u Gradu Beogradu.

#popis