AKTUELNO

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je detaljnu prognozu za novembar.

Budući da se tokom oktobra zadržalo pravo prolećno vreme, a tako će se nastaviti i u prvoj nedelji novembra, svi se pitaju kada stiže prvi sneg. Meteorolog Marko Čubrilo izneo je prognozu za veći deo novembra meseca, a prognozira da nas prve snežne padavine očekuju oko 20. novembra.

"Narednih dana stabilno i relativno toplo. Samo će ponegde i to pre svega nad Panonskom nizijom i kotlinama regiona biti moguća pojava magle i niskih oblaka koji će se ponegde zadržati i veći deo dana. U tim predelima maksimumi od 12 do 14, a u ostalim delovima regiona od 15 do 24, a lokalno, posebno na jugu regiona i oko 27 stepeni Celzijusa", piše Čubrilo.

Polje anticiklona će sve do petka uslovljavati suvo i relativno toplo vreme. U višim predeima pretežno sunčano, dok će u nižim i to posebno danas često biti magle i niskih oblaka. Sreda donosi prolazno naoblačenje, razbijanje magle i manje osveženje ali bez padavina. Vetar će okrenuti na umeren, zapadni smer, a dnevni maksimum od +14 do +22 stepena Celzijusa.

Foto: RINA

U četvrtak suvo i relativno toplo, dok se u petak očekuje nablačenje sa kišom, a ponegde može biti i grmljavine, pojačanim severozapadnim vetrom i osetnim zahlađenjem. U petak dnevni maksimum od samo oko +9 na krajnjem severozapadu Hrvatske do oko +23 na istoku Srbije, a za naredni vikend u intervalu od +5 do +13 stepeni Celzijusa, što je u okvirima proseka za ovaj deo godine.

On takođe prognozira da se prvi sneg u nizijama može očekivati tek posle 20. novembra, što je u skladu sa višegodišnjim prosekom.

"Na višim planinama, preko 900mnv može biti i prolaznog snega. Početkom sledeće nedelje promenljivo oblačno uz hladna jutra i sve češću pojavu prvih, prizemni, mrazeva, dok će tokom dana maksimum biti od +11 do +15 stepeni Celzijusa što je i dalje malo iznad proseka. Povremeno može biti kiše ali su konkretnije padavine za sada ne očekuju", zaključio je Čubrilo.

Autor: