AKTUELNO

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Zakonom je predviđeno da policijski službenik, ukoliko zaključi da postoji neposredna opasnosti od nasilja, može da izrekne hitnu meru udaljavanja nasilnika. Pored toga, policija može i da mu zabrani da kontaktira žrtvu ili da joj prilazi.

Svrha hitnih mera je da se odvoje nasilnik i žrtva i tako spreče teže posledice, navodi se u obrazloženju Predloga zakona. Policijski službenik o svojoj odluci obaveštava tužioca i centar za socijalni rad, a o produženju hitne mere, što može da predloži tužilac, odlučuje sud.

Ovakvim postupanjem se osigurava bezbednost žrtve u slučajevima kada ne postoji zakonski osnov za određivanje pritvora ili neka druga mera zaštite.

Ukoliko lice kome je izrečena ili produžena hitna mera prekrši zabranu, izriče mu se kazna zatvora u prekršajnom postupku.

Zakon predviđa i koordinaciju svih organa u sprečavanju nasilja u porodici - policije, tužilaštva, sudova i centara za socijalni rad. Po prvi put, predviđena je i obavezna saradnja organa, vaspitnih i zdravstvene ustanova, kao i NSZ, ukoliko je nasilje ekonomskog karaktera.

Uvodi se i veća profesionalno- disciplinska odgovornost za službenike državnih organa.  Za službeno lice koje zna za nasilje, a ne reaguje na njega, predviđena je prekršajna kazna.

Zaknom su uvedena i nova krivična dela, kao na primer polno uznemiravanje, s tim da je sankcija teža ako je ugroženo maloletno lice.

Predviđeno je i krivično delo prinudnog zaključenja braka koje sankcioniše onog ko upotrebom sile ili pretnjom prinudi drugo lice da zaključi brak.

S. M.

#Nasilje

#Porodica

#Zakon

'