AKTUELNO

Ove godine navršava se 31 godina od akcije hrvatskih paravojnih snaga "Otkos" čiji je cilj, prema rečima predsednika Saveza Srba iz regiona Miodraga Linte, bilo proterivanje ili likvidacija srpskog naroda u istočnoj Bilogori.

Linta navodi da je kampanja zastrašivanja i terora nad Srbima na području istočne Bilogore započela još u proleće 1991. godine i da je do 31. oktobra te godine ubijeno najmanje 17 Srba.

Podseća da je pre i tokom zločinačke akcije "Otkos" stradao je 41 civil i 23 pripadnika Teritorijalne odbrane Grubišno Polje, kaže Linta i dodaje da se još traga za posmrtnim ostacima 15 lica.

"Proterano je oko 4.000 Srba iz 23 bilogorska sela i deo iz još 15 naselja koja su u velikoj većini bila naseljena Srbima.

Gotovo svi civili su brutalno likvidirani hladnim ili vatrenim oružjem nakon monstruoznog mučenja, a jedan deo je spaljen posle izvršenog zločina", naveo je Linta.

Naveo je i da je među stradalim vojnicima i civilima, osim Srba, bilo i Hrvata, Mađara i ostalih poreklom iz mešovitih brakova.

"Posle završetka "Otkosa" preostali Srbi su ubijeni, a zatim je počelo plansko pljačkanje, paljenje i miniranje srpskih kuća i pravoslavnih crkava u Rastovcu i Donjoj Rašenici koje su sagrađene krajem 17. i početkom 18. veka", dodao je Linta.

Podseća da je za zločine u istočnoj Bilogori odgovarao jedino Veljko Marić koga je Veće za ratne zločine u Beogradu osudilo na 12 godina zatvora zbog ubistva jednog srpskog civila, te dodaje da je srpsko tužilaštvo otvorilo istragu protv Marića za likvidaciju još dvojice Srba i mučenje jednog srpskog civila.

"Nažalost, Marić je u junu 2105. godine izručen Hrvatskoj na izdržavanje kazne gde ima status heroja zbog suđenja u Srbiji. Hrvatska nije nastavila krivični postupak protiv Marića za ubistvo još dvojice Srba već ga je pustila na uslovnu slobodu", dodao je Linta.

#Miodrag Linta