AKTUELNO

Oko 30 poginulih i na desetine teško povređenih učesnika u saobraćaju je samo deo crne statistika za oktobar. Scene saobraćajnih nezgoda prisutne su svakodnevno u medijima, a nedavno je građane šokirao prizor prepolovljenog automobila u Vojsilava Ilića u Beogradu.

Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Božović kaže za Pink da ovo nije prvi put da se automobil prepolovi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imali smo situaciju na Novom Beogradu, kod Mladenovca... Kada izračunate brzinu vi vidite da to nije brzina preko 100 km na sat. Mislim da je na tim automobilima nekad nešto rađeno, pa to nije zavareno kako treba, i onda se na tom mestu on polomi. Sa druge strane kada pogledate kako se rade kreš testovi, nijedan od tih automobila neće da se prepolovi, svi oni ostaju u komadu - kaže Božović.

Kako je rekao, najverovatnije je da je rađena neka intervencija na automobilu, možda taj koji je kupio automobil nije ni znao, a to nije urađeno kako treba.

- Na Novom Beogradu smo imali situaciju da bočni deo udari u banderu, a prednji kraj ode nekoliko metara daleko, a putnici na zadnjem sedištu ostanu tu u automobilu pored bandere na zadnjem sedištu i ne budu posebno povređeni, što opet govori da nije u pitanju neka preterano velika brzina - naveo je Božović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motociklista kaže da brzina nije najčešći uzrok saobraćajnih nesreća.

- Uzrok je usporenje tj. koliko brzo se zaustavite kada udarite u nešto. Tada je naravno bitno da u automobilu imamo zaštitne pojaseve, koji mogu da nam pomognu - dodaje Jeftić.

Foto: TV Pink Printscreen

Psihoterapeut Jelena Milošević kaže da razne stvari mogu biti uzrok saobraćajne nesreće.

- Ako govorimo o Beogradu koji spada u velike gradove, vi imate stalne gužve. Stalno je prisutan taj osećej da se negde neće stići, da negde mora da se požuri i da je kratak dan i tako dalje. Jako veliki broj automobila donosi i veliki broj signala. Mi nismo dizajnirani tako da procesuiramo veliki broj signala u tako kratkom vremenu. Zamislite da je čovek zaglavljen u gužvi i da treba da isprocesuria tako veliki broj signala. Neko negde zaista žuri, neko se ne oseća dobro, neko je imao stresan događaj pa se teško nosi sa tim u tom trenutku ili nije naspavan. Kad se doda mobilni telefon, energetski napici, alkohol imate celu smešu zamislite koliko taj čovek može da eksplodira - kaže psihoterapeutkinja.

#Jelena Milošević

#Milan Božović

#Vladimir Jeftić

#saobraćajne nesreće