AKTUELNO

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević, izjavila je danas je u Srbiji, zaključno sa 30. oktobrom, popisano oko 6.300.000 građana, oko 3.450.000 stanova i oko 2.400.000. domaćinstava.

"U Republičkom zavodu za statistiku kontinuirano pratimo situaciju na terenu, odnosno kako se odvijaju popisne aktivnosti. Mogu da kažem da je u većini jedinica lokalne samuprave popis završen ili će biti završen tokom današnjeg dana, odnosno u planiranom roku. U toku je jedna sveobuhvatna analiza i o rezultatima te analize mi ćemo obavestiti javnost tokom dana", rekla je Lakčević za Tanjug.

Ona je navela da je bilo građana koji su odbijali ili odbili da budu popisani i objasnila koja procedura se primenjuje u tom slučaju.

"Najveći broj odbijanja rešili smo na taj način što je na teren izašao ili instruktor ili popisna komisija i građani, koji su inicijalno odbijali da budu popisani, nakon tih razgovora prihvatili su i popisani su. Međutim, imamo još situacija da pored svega građani odbijaju i u tim situacijama mi pokrećemo proceduru za pokretanje prekršajnog postupka", rekla je Lakčević.

Ona je dodala da su sada aktivnosti na popisnoj komisiji.

"Popisna komisija treba da utvrdi činjenično stanje, da obradi zahtev, da ga prosledi Zavodu za statistuku, a mi ćemo ga zatim proslediti nadležnom sudu", rekla je Lakčević.

Na pitanje šta bi trebalo da urade građani koji hoće da se popišu, ali su ostali nepopisani do danas, kazala je da bi trebalo da pozovu infocentar RZS.

"Informacija od jutros je da imamo skoro 300.000 poziva infocentru, dnevno bude 25.000, pa čak i 30.000 poziva i neretko se dešava da građani zovu, ali ne mogu da dođu do operatera kol centra. Jedna od ideja koju ćemo danas saopštiti jeste da za sve te građane u popisnim komisijama organizujemo dežurstva i da će oni biti informisani kako i koga da pozovu , brojeve telefona i da se putem telefona popisu, dežurni popisivač biće u popisnim kosmisjama i obaviće svoju dužnost", rekla je Lakčević.

Ona je navela da se ovo se odnosi na građane koji nisu stigli da se popišu za vreme planiranog roka za popis, kada je popisivač već zatvorio listu.

"Može da se desi da je neko došao iz inostranstva posle mesec dana i mi moramo da omogućimo i tim ljudima da budu popisani", kazala je Lakičević.

#popis