AKTUELNO

Mladi sajber nasilje doživljavaju kao vrstu odbacivanja koje može da bude okidač za nešto mnogo gore, rekla je za Pink Katarina Jonev, stručnjak za sajber bezbednost.

Jonev je istakla da su bes mržnja i negativna osećanja toliko dominiraju na društvenim mrežama i da mogu imati užasne posledice.

Ona je navela da je izgubljeni život mladog Mladena tragična posledica digitalnog nasilja.

- Iskoristiću priliku da izjavim saučešće porodici preminulog Mladena, kao i svim njegovim prijateljima i rođacima, i da prosto apelujem na sve korisnike društvenih mreža da svoj bes i svoje negativne emocije ne plasiraju na društvene mreže, ne ismejavaju ljude olako, da ne pišu negativne komentare, jer posledice digitalnog nasilja su i te kako opipljive i u fizičkom svetu - rekla je ona.

Jonev je navela da su deca i mladi najviše ugroženi i da moramo kao društvo da digitalno nasilje i komentare zaista suzbijemo, i napravimo zakonske okvire, pravnu regulativu koja će kažnjavati ovakav vid komunikacije na internetu.

- Svako četvrto dete je doživelo neki oblik digitalnog nasilja. To su alarmantni podaci i moramo da više uključimo roditelje u ovu borbu za bezbedno detinjstvo njihove dece na internetu - kaže Jonev.

Ona je apelova na roditelje da malo više obrate pažnju na ponašanje svog deteta kada su pitanju interent i društvene mreže.

- Ako dete pokazuje znake depresije i anksioznosti, odbija da komunicira sa svojim roditeljima, ako se zatvara u sebe, svoje školske obaveze stavlja sa strane, nastavne aktivnosti ga ne zanimaju, ako je došlo do promena u spavanju i prosto kada se dete zaista promeni, ne smemo da pripisujemo sve to pubertetu. To je prvi signal da nešto nije u redu sa našim detetom, i da moramo na otvoren način, sa puno ljubavi i razuma, da pričamo sa detetom - kaže ona.

Kako je rekla, na ovaj način navodimo dete da nam se otvori kako bi mi roditelji mogli da ih zaštitimo, a deca ćute i trpe nasilje na internetu jer misle da su sami.

#Katarina Jonev

#nasilje na internetu