AKTUELNO

Ovog vikenda najtoplije je u Negotinskoj Krajini, uz temperature do 25°C, ali i uz pojačan zapadni i severozapadni vetar.

Iz Miholjskog leta ulazimo u zlatnu jesen. Narednih dana veoma toplo, temperatura i do 26°C, a 1. novembra i do 28°C i tako do sledećeg petka, kada sledi jače pogoršanje i zahlađenje vremena sa padavinama, uz pravo jesenje vreme, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić.

Ovog vikenda najtoplije je u Negotinskoj Krajini, uz temperature do 25°C, ali i uz pojačan zapadni i severozapadni vetar. Toplo je i na planinama, uz maksimalne temperature i na Kopaoniku preko 15°C.

- I narednih dana očekuje se tokom dana veoma toplo vreme. Ipak, noći i jutra u nižim predelima, kotlinama i dolinama biće magloviti, a noći u većini predela hladne, ali bez mraza. Minimalna jutarnja temperatura biće od 3 do 11°C, u Sjenici oko 0°C, u Beogradu oko 10°C. Maksimalna temperatura biće u ponedeljak od 20 do 25°C, u Beogradu do 22°C. Najtoplije biće u utorak, uz maksimalne temperature od 22 do 28°C, u Beogradu do 27°C - najavljuje meteorolog.

Kako dodaje, hladnije će biti samo u predelima gde se magla bude zadržala veći deo dana, a to su uglavnom područja u Vojvodini, uz maksimalne temperature do 15-16°C. Vrlo toplo biće i u sredu, ali uz nešto više oblaka, a maksimalna temperatura biće do 26°C.

U četvrtak se očekuje povećanje oblačnosti i postepeni pad temperature na vrednosti oko 20°C, tako da će i dalje biti toplo za ovo doba godine.

- U Srbiji u petak jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom. Maksimalna temperatura biće od 14°C na severozapadu do 22°C na jugoistoku i istoku Srbije. U subotu oblačno i hladno vreme sa kišom, uz veoma jak severozapadni vetar, a na najvišim planinama očekuje se sneg - prognozira Đurić.

Prema njegovim rečima, maksimalna temperatura biće od 8°C na zapadu do 14°C na istoku Srbije, u Beogradu oko 10°C. A u nastavku sledećeg vikenda očekuje se da će doći do prestanka padavina i stabilizacije vremena.

- Ipak, ostaće i dalje hladno i pravo jesenje vreme, jer će sa severa strujati vrlo hlalna vazdušna masa. U periodu nakon 7. novembra očekuje se postepeni porast temperatura na vrednosti oko 15°C i bilo bi nekoliko suvih dana, a ujedno to su i prosečne maksimalne temperature za taj deo novembra - dodaje.

Inače, prosečna maksimalna temperatura za sam kraj oktobra je od 14 do 18°C, pa su temperature ovih dana i za 5 do 7 stepeni više od proseka.

- S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za početak novembra od 11 do 15°C, a da će u utorak 1. novembra biti i do 28°C, vidimo da će sam početak novebra doneti vrednosti i za 10-12 stepeni više od proseka, nakon čega bi usledio pad, a za sledeći vikend i osetniji pad i za 15 stepeni u odnosu na aktuelni period, tako da bi se maksimalne temperature vratile na vrednosti oko prosečnih vrednosti za sredinu jeseni - podseća Đurić.

Autor: