AKTUELNO

Broj povreda sa smrtnim ishodom na radnom mestu je samnjen za 12 procenata u odnosu na prošlu godinu. Najveći broj povreda sa smrtnim ishodom zabeležen je na gradilištima.

Marina Furtula, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu je gostujući na TV Pink rekla da je statistika kada su u pitanju povrede na radu slična i u drugim evropskim zemljama.

- Ove godine u oblasti građevinarstva bilo je osam povreda sa smrtnim ishodom, od ukupno 28 , dok je prerađivačkoj industriji bilo šest. Broj povreda sa smrtnim ishodom na radu smanjen za 12 odsto. To nije dovoljno, ali je ipak značajan pomak - kazala je Furtula.

Ona je ukazala da je građevinarstvo specifična oblast, a jedan od problema je i mnogo rada na crno. Kako je dodala, povrede se u ovoj oblasti događaju jer nisu primenjena sva pravila bezbednosti na radu.

Furtula je najavila izmene Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, te objasnila da je zakonske propise potrebno uskladiti sa evropskim propisima, ali i drugim zakonima.

Prema njenim rečima, izmenama zakona biće otkolonjeni i problemi iz prakse - poput načina procene rizika.

Furtula je istakla da svaki poslodavac mora imati uspostovljen sistem bezbednosti i zdravlja na radu, te da je za povredu uvek odgovoran poslodavac, koji je nakon nesreće dužan da pozove inspekciju i prijavi povredu na radu.

Govoreći o eventualnim zloupotrebama zakona o dualnom obrazovanju, ona je istakla das u usvojene uredbe, čija primena počinje 1. januara, a koje zabranuju angažovanje dece na opasnim poslovima, kao što je na primer rudnik.

#Posao

#Povređeni

#Smrt

'