AKTUELNO

Gradonačelnik Siniša Mali je poručio da će program BG prakse biti nastavljen i da očekuje više zaintetesovanih studenata i institucija.

Studentima Beogradskog univerziteta koji su bili na praksi u gradskim ustanovama i preduzećima u okviru programa "BG praksa" svečano su danas dodeljeni sertifikati, a gradonačelnik Siniša Mali poručio im je da upravo spoj prakse i znanja treba da im omogući uspeh u karijeri.

"BG praksa" realizuje se već osam godina, a ove godine je za 240 studenata sa svih fakulteta BU vrata otvorilo 14 gradskih preduzeća, 16 organizacionih jedinica uprave grada, tri opštine u 11 ustanova kulture. Oni su, uz pomoć mentora, tokom tri meseca sticali praktična iskustva, kako bi spremni zakoračili na tržište rada.

Foto: Beta

Među njim je bio i student Ekonomskog fakulteta Dimitrije Stojanović, koji je praksu imao u Areni Beograd i gde je, kako kaže, na svakom projektu, među kojima je bila i organizacija Stingovog koncerta i predstave "Dizni na ledu" naučio nešto novo što će mu itekako koristiti u karijeri.

Od njega se, dodaje, očekivalo da ispolji kreativnost i kritičko mišljenje u rešavanju problema.

- Bez obzira na velike napore koje ulažemo da bismo položili ispite i dobili fakultetsku diplomu, poslodavci uvek traže nešto što nas razlikuje od ostalih, to nešto su praksa i iskustvo. BG praksa je primer dobrog programa i mnogo sam naučio za ova tri meseca - rekao je Stojanović.

Gradonačelnik Siniša Mali poručio je da se iz godine u godinh povećava i broj studenata na praksi, ali i broj zainteresovanih institucija.

- Jedno je ono što naučite na fakultetu, a drugo je praksa i ono što se dešava u preduzećima, sekretarijatima i to je taj spoj prakse i znanja koji treba da vam omogući da budete još uspešniji u vašim karijerama - istakao je Mali na svečanosti u Skupštini grada.

On je ponovio da je stopa nezaposlenosti u Beogradi na istorijskom minimumu, te da je u gradu sada manje od 89.000 nezaposlenih.

- To znači da radimo dobar posao zajedno sa vama, da vi kada završite fakultete, nađete posao u gradu, u gradskim institucijama ili privatnom sektoru, i taj trend mora da se nastavi. Umesto da idete u inostranstvo, naša je želja da ostanete ovde - podvukao je Mali.

Foto: Beta

Gradonačelnik je dodao da će program BG prakse biti nastavljen i da očekuje više zaintetesovanih studenata i institucija.

- A vi budite primer i nosilac dobrog glasa ove prakse, koja je samo korak na stazi vaše uspešne karijere u ovom gradu - poručio je Mali.

Prorektor za studije i upravljanje kvalitetom BU Nada Kovačević zahvalila je gradu što već odam godina sa Univerzitetom omogućava studentima praksu u gradskim ustanovama.

Foto: Beta

Kako je istakla, program prakse, koji je osmislio unieriztetski Centar za razvoj karijere, uskoro će postati model za celu Srbiju, kako bi se i druge lokalne samoprave i javna preduzeća uključila i postala nastavne baze univerziteta u zemlji.

Takođe, dodala je da će "BG praksa" gde god to bude moguće biti priznata kao stručna studentska praksa, a tamo gde to nije moguće, biće upisana u dodatak diplome kao iskustvo stečeno tokom školovanja.

#Beograd

#Siniša Mali

#Studenti

'