AKTUELNO

Memorijalnim maršom "Korakom slobode" danas je u prestonici Srbije počelo obeležavanje 73-godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

U maršu su učestvovali orkestri Vojske Srbije i MUP-a, predstavnici Subnora, finkcioneri Grada Beograda i građani koji su imali priliku da na postavljenim punktovima pogledaju scenske prikaze borbi za oslobođenje Beograda.

Foto: Tanjug

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da mi živimo u slobodnom gradu i slobodnoj zemlji, a da sloboda ne dolazi sama od sebe, već se za nju živi i bori.

- Mi živimo u slobodnom gradu i slobodnoj zemlji, ali ne zato što je neko odlučio da nam slobodu da, ne zato što je neko odlučio da možemo da budemo deo slobodnog sveta već zato što smo se za to izborili - rekao je Vulin.

Foto: Tanjug

On je naglasio da će Srbija ostati slobodna, sigurna, vojno neutralna zemlja koja će sama odlučivati o sebi.

- Danas slavimo slobodu i pravo da naša deca odlučuju o svojoj budućnosti - dodao je on.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je ovo treća godina kako Beograd sa ponosom slavi svoj dan oslobođenja.

- To nažalost nije uvek bilo tako. Poslednjih decenija kao da su se Beograd i Srbija stideli ovog dana - rekao je Vesić i poručio da je to nešto što ne treba nikada da se ponovi.

Foto: Tanjug

On je svim Beograđanima čestitao 73-godišnjicu slobode.

- 2.953 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i 940 pripadnika Crvene armije dali su svoje živote da bi naš grad bio slobodan. Mnogo više je bilo ranjenih, a nikada nećemo ni saznati koliko je bilo civilnih žrtava, a bilo ih je mnogo jer su se građani pridruživali Crvenoj armiji i našoj vojci - dodao je Vesić.

Marš je počeo kod spomenika Obešenim rodoljubima na Terazijama, kretao se pored palate Albanija i završio na Trgu republike.

Tokom marša, građanima je posebno bio interesantan tenk iz Drugog svetskog, postavljen ispred Palate Albanija, pored koga su se i fotografisali.

Kako je najavljeno, obeležavanje 73-godišnjice oslobođenja Beograda biće nastavljeno i sutra kada će na zdanju Domu Vojske biti otkrivena spomen-ploča Risti Marjanoviću, prvom srpskom foto-reporteru koji je mnoštvom fotografija zabeležio ratne događaje u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Foto: Tanjug

Osim toga, sutra će biti položeni i venci na Spomenik oslobodiocima Beograda u Ruzveltovoj ulici, kao i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Na aerodromu u Batajnici će, sa početkom u 12 sati, biti održana vojna parada na kojoj će biti predstavljeni novi "migovi", a uveče od 20 sati u Narodnom pozorištu Dan oslobođenja Beograda biće obeležen svečanom akademijom pod nazivom "Kavkaski orah".

#Beograd

#drugi svetski rat

'