AKTUELNO

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost poziva Ministarstvo prosvete da najoštrije sankcioniše direktore škola u Srbiji koji na silu ukidaju Veronauku i koji, pritiscima na roditelje i učenike, na silu favorizuju Građansko vaspitanje.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta, za medije napominje da u ogromnom broju škola u Srbiji dolazi do nasilnog prosvetnog inženjeringa i da se, zbog fonda časova jednog nastavnika, desetkuju generacije mladih ljudi.

Spasić za medije pojašnjava:

"Sve je vidljivija pojava, koja se dešava godinama unazad, da direktori škola prekrajaju volju roditelja i učenika koji žele da pohađaju Veronauku kao izborni predmet. Na silu se učenici odvraćaju od Veronauke ili se nameću već popunjeni upitnici gde je kao izborni predmet nametnuto Građansko vaspitanje. Zbog budućnosti Srbije prosvetni sistem jednostavno mora da odbaci princip da se ishodi prosvetnog rada vezuju za pojedinog nastavnika kome se obezbeđuje veći fond časova, dok on predaje deci ono što on zna a ne što deci treba i zato Ministarstvo prosvete ovakvom nasilništvu mora stati na put" - podvukao je Spasić i zaključio:

"Verska nastava jako je važan segment prosvetnog rada i obrazovanja i vaspitanja dece. Ko nauči da se ponaša po moralnim normama, koje su neuporedivo strože od izglasanih pravila, za takvog građanina u budućnosti nema brige. Tada imate savesnog i odgovornog građanina koji zna svoje obaveze i koji iz njih crpi svoja prava" - zaključio je Spasić.

#mario spasić