AKTUELNO

Influenserka Nastasja Nedimović hrabro se izborila sa raznim mukama i nastavila svoju misiju putem profila na Instagramu, gde pruža podršku svim borcima da istraju i daje proverene informacije po pitanju zdravlja i zdravog života. Beli luk kod nas ima najrazličitiju primenu, pored jela, ali svakako je jedna od najzdravijih namirnica.

Njoj je u trudnoći otkriveno da ima tumor koji je neistražen dovoljno. Mlada hrabra žena, majka dvoje dece, uspela je pobedi zloćudan tumor i postane primer svima.

Nedavno je podelila video u kom objašnjava zbog čega je važno da znamo razliku između dve vrste belog luka, tačnije domaćeg i uvezenog.

Foto: Pixabay.com

- Ovo zaista nije beli luk, ovo je kineski 'beli luk'. Uvezeni beli luk iz Kine se uzgaja u kanalizacionim vodama, a te kanalizacione vode se koriste kao jeftino đubrivo. Zatim se prska hemikalijama da bi se sprečilo klijanje, potom se izbeljuje hlorom, a nakon toga se po zakonu fumigira metil bromidom. Visoke doze metil bromida mogu oštetetiti respiratorni i centralni nervni sistem i on je opasniji od hlora čak 60 puta.


Kroz mnoga ispitivanja ovaj kineski beli luk je bio pozitivan na toksične hemikalije, na patogene, na teške metale kao što su olovo, arsen, melamin, ali i na ešerihiju koli - rekla je ona i dodala da se sve ovo odnosi i na beli luk u drugim oblicima, kao što je u prahu ili ulje od belog luka.

To potvrđuju i bojni svetski stručnjaci, između ostalog i Henri Bel iz Australijskog udruženja industrije belog luka, koji primećuje da neki uzgajivači belog luka u Kini koriste sirovu ljudsku kanalizaciju za đubrenje svojih useva - kaže ona, pa nastavlja.

- Zatim, drugi znak je nedostatak mrlja od zemljišta, jer kineski je izbeljivan hlorom. Ima neprirodno belu boju, a takođe, kineski beli luk ne klija jer je tretiran teškim hemikalijama, dok naš beli luk nakon određenog vremena isklija i vide se mladi zeleni izdanci -rekla je.

Foto: Pixabay.com

- Kineski beli luk ima metalniji ukus i gorči je, a naš beli luk, kao što i sami znate, preukusan je - rekla je za Nastasija kraj.

Autor: