AKTUELNO

Starosna granice za odlazak u penziju konstanto se menja, kako kod nas tako i u svetu. Švajcarska je jedan od najsvežijih primera gde se granica za najstarije građane pomerila, i prema novim pravilima žene će u toj evropskoj zemlji ići u penziju sa 65 godina.

Starosna granica za penzionisanje za žene pomera se svake godine, pa i ove godine. Od januara one mogu da idu u starosnu penziju sa 63 godine i četiri meseca života, umesto 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2021. godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

Od 1. januara 2023. godine, ta granica će se pomeriti za još 2 meseca, a pomeranje ćemo gledati i narednih 9 godina, sve dok se starosna granica za muškarce i žene ne izjednači.

Takođe, kao mogućnost u Srbiji prevremena penzija je uvedena 2015. godine. Krajem 2018. korisnika je bilo 28.000, a već u julu 2019. godine 43.000. I ta brojka raste godišnje u proseku za oko 10.000. Očekivanja su su da mogla da ima i ubrzaniji tempo s godinama.

Tako je sve više građana koji žele u prevremenu penziju. Danas je to opcija koja se masovno koristi i u svetu, a sve je traženija i u Srbiji. Čest razlog jeste zdravstvene prirode, ali i činjenica da građani jednostavno nemaju snage da rade do 65. Mnogi tvrde da su da su istrošeni i mnogo pre nego što steknu starosni uslov za penzionisanje.

Švajcarski birači su za dlaku podržali predlog da se starosna granica za penzionisanje žena podigne na 65 godina, prema projekcijama televizije SRF.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predlog za nametanje strožih pravila o gajenju stoke na putu je da doživi poraz, izvestio je SRF na osnovu delimično prebrojanih glasova, nakon zatvaranja biračkih mesta u podne, preneo je AP.

Predložena reforma švajcarskog penzionog sistema zahteva od žena da rade još godinu dana pre nego što steknu pravo na punu penziju. Do sada su to pravo ostvarivale sa 64 godine. Muškarci već moraju da rade do 65. godine da bi dobili punu penziju.

To je deo reforme koju je parlament već usvojio, ali za koju je potrebno odobrenje birača, a koja bi takođe, uključivala povećanje poreza na dodatu vrednost u zemlji kako bi se pomoglo da se popune fondovi u penzionom sistemu.

Zvaničnici navode da broj penzionera raste brže od broja zaposlenih.

Predlog za poboljšanje uslova odgoja stoke podnele su ekološke grupe koje žele da okoncaju "intenzivan uzgoj'', gde su životinje često zatvorene na malim prostorima, zahtevajući humanije životne uslove za njih.

Granica i uslovi za odlazak u prevremenu penziju pomeriće se ponovo od 1. januara 2023. godine, i za muškarce i za žene.

Muškarci ove godine mogu da idu u prevremenu penziju sa 40 godina staža i najmanje 59 godina i šest meseci života, a žene sa 39 godina i osam meseci staža i najmanje 59 godina života. U 2023. muškarcima će biti potrebno 40 godina staža i najmanje 60 godina života, a damama 40 godina staža i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Od 2024. godine oba pola biće izjednačeni, jer će se od tada starosna granica i za žene i za muškarce pomeriti za šest meseci, odnosno na 60 godina života.

Penzije u Srbiji će od 1. novembra biti povećane za devet odsto, a od 1. januara za još 12 odsto, pa će penzioneri sledeće godine imati penziju veću za više od 20 odsto nego sada, izjavio je jutros ministar finansija Siniša Mali.

On je govoreći za Jutarnji dnevnik RTS rekao i da će plate u javnom sektoru od 1. januara biti povećane za 12,5 odsto i podsetio da je i minimalna zarada povećana za 14,3 odsto i da će sledeće godine prvi put preći 40.000 dinara.