AKTUELNO

Gojaznost sa sobom nosi veliki broj komplikacija.

Načelnica Centra za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju gojaznosti kod dece i adolescenata Specijalne bolnice "Čigota" Snežana Lešović ukazuje da je gojaznost kod dece najčešće hronično oboljenje.

- Posebno nas brine činjenica da gojazna deca postaju sve gojaznija, da se vremenom ne može rešiti taj problem i da od 60 do 85 odsto gojaznih adolescenata ostaje gojazno u odrasloj životnoj dobi. To znači da se komplikacije gojaznosti koje smo ranije viđali kod odraslih javljaju sve ranije - navodi Lešović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodala, postoje brojne komplikacije - hipertenzija, poremećej metabolozma, lipida, preddijabetes, dijabetes, respiratorni i kardiovaskularni problemi, metabolički sindrom, poremećaj muskulo-skeletnog sistema i psiho-socijalnog funkcionisanja.

Lešović je istakla da to znači narušen kvalitet života, te da su istraživanja pokazala da gojazna deca žive kraće od svojih roditelja.

- Neka od dece kažu da je njihov kvalitet života, posebno kod one dece koja su ekstremno gojazna, toliko narušen da se može porediti kvalitetom života dece koja boluju od malignih bolesti - navela je Lešović.

Ona je ukazala da je gojaznost predstavljala ideal zdravlja i lepote.