AKTUELNO

Popis stanovništva počinje prvog oktobra i trajaće mesec dana. Sprovodiće se na tradicionalan način, od vrata do vrata, a popisivači nakon toga odgovore unose u eletronske upitnike.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović objašnjava da su popisom obuhvaćeni svi građani Srbije koji imaju prebivalište ili boravište u Srbiji, kao i svi stranci koji dobili boravište ili privremeni boravak u našoj zemlji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Teren je podeljen na popisne krugove. Svaki popisivač dobija jasno opredeljenu teritoriju koju je dužan da obiđe i da popiše sve stanove, sva lica i sva domaćinstva - objasnio je Korović za Pink.

On je precizirao da u popisu postoje dva obrasca - upitnik koji se odnosi na nas lično i upitnik koji se odnosi na stan i domaćinstvo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Podaci koji se odnose na nas lično su od osnovnik - ime, prezime, matični broj, pol, starost do ekonomskih aktivnosti, migratornih, etno-kulturalnih. Naša metodologija je u potpunosti usaglašena sa zemljama koje sprovode popis oko 2022. godine - dodao je Korović.

Obrazac prilično liči na onaj iz poslednjeg popisa 2011. godine, s tim što smo se pored usaglašavanja sa metodologijom EU, bavili i nacionalnim potrebama, pa se tako našlo i pitanje o broju biološke dece koje se postavlja i muškarcima. Ideja je da se u budućnosti proučava muški fertilitet

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je naveo, idealno bi bilo da popisivač sa svakim građaninom obavi intervju "jedan na jedan", ali to često nije moguće.

- Popisivač ako vas u prvom krugu obilaska ne nađe kod kuće, dolazi ponovo, a ako i tada ne zatekne nikoga ostavlja obaveštenje sa brojem kol centra kome se treba javiti. Onda sa popisivačem ugovorate termin kako bi izvršili svoju obavezu - dodao je Korović.