AKTUELNO

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije osveštao je danas novoizgrađenu Crkvu Svete Petke u Malajnici kod Negotina.

Crkva Svete Petke u Malajnici osveštana je danas u prisustvu velikog broja vernika. Čin osvećenja ovog hrama i sveto evharistijsko sabranje obavio je patrijarh srpski Porfirije u sasluženju episkopa timočkog Ilariona, braničevskog Ignatija i niškog vladike Arsenija, ali i sveštenstva i monaha iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve.

- Danas smo osvetili hram da bismo se ovde sabirali, da bismo gradili jedinstvo sa Bogom, mir sa njim, ali da bismo gradili i međusobno jedinstvo i da bismo imali mir sa sobom i među sobom. Crkva Hristova poziva da svi jedno budemo, to su reči Gospodnje. Jedno smo upravo kada smo na svetoj Liturgiji – rekao je patrijarh Porfirije u Malajnici.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve prethodnog dana je osveštao u Negotinu i obnovljen Parohijski dom pri Hramu Svete Trojice, rekonstruisan sredstvima Opštine Negotin i Kancelapije za saradnju sa verskim zajednicama, u iznosu od 7,2 miliona dinara i uz saglasnost i dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša u čijoj su nadležnosti kao kulturno dobro od izuzetnog značaja i ovaj objekat, izgrađen pre 116 godina, i Hram Svete Trojice koja potiče iz 1872.

U negotinskom Sabornom hramu, tom prilikom, služena je Svečana doksologija kojoj su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, rukovodstvo lokalnih samouprava iz Negotina, Bora, Zaječara, Majdanpeka i drugih opština, ali i predstavnici javnih institucija i ustanova.

Patrijarh Porfirije, sa episkopima Ilarionom, Ignatijem i Arsenijem posetio je i Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice i grob Hajduk Veljka, kao i Mokranjčevu rodnu kuću.

Autor: