AKTUELNO

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova svečanim defileom pripadnika i pokazno taktičkom vežbom obeležio je danas u Beogradu na Adi Ciganliji svoj Dan. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da biti uz onoga koji pati nije posao već životna misija pripadnika Sektora za vanredne situacije, misija zbog koje postoje i razlog ponosa što nose uniformu vatrogasaca spasilaca.

„Zahvaljujući politici predsednika Aleksandra Vučića Srbija živi u miru, ali osim mira, koji je izboren za nas i našu decu, postoji jedan rat koji se vodi svakoga dana, rat koji nikada neće prestati, sa protivnikom koji je snažniji, jači i veći od nas, rat sa stihijom, za ljudske živote, rat sa prirodom, ljudskom nebrigom, sa svim onim što život odnese u trenu, zauvek u času nepažnje ili besa prirode“, rekao je ministar Vulin.

Ministar je naglasio da taj rat vode vatrogasci spasioci, predviđaju zaposleni u Upravi za preventivnu zaštitu i da se on vodi svakoga dana i zbog toga se zahvalio vatrogascima spasiocima što su uvek tu za građane kada je teško.

„Dok mi danas slavimo ovaj dan, govorimo o onome dobrom što smo uradili, obećavamo da ćemo raditi bolje, sada, ovog trenutka, nečiji život je ugrožen i neko od pripadnika Sektora za vanredne situacije je tu da mu sačuva život, spase imovinu, sačuva zdravlje. U ovom trenutku vatrogasac je spasio nečiji život, vratio nadu, neko će imati razloga da po njemu da ime sinu, unuku“, naglasio je ministar Vulin.

Svi pripadnici sektora za vanredne situacije, kao je rekao, nešto su više od običnih službenika, više od onih koji završe posao kada skinu uniformu, jer za njih obaveza spasavanja ljudskih života nikada ne prestaje.

„Svi smo mi ujedinjeni kada nastupi tragedija, tako je ljudima dato da nas dobro razdvaja, a zlo spaja. Nema razlike između bogatog i siromašnog, moćnog i nemoćnog, starog i mladog kada nastupi tragedija ili kada mu je život ugrožen. Svi smo podjednako uplašeni i svi podjednako tražimo pomoć, a kada ona stigne zahvalni smo i pamtimo to čitavog života“, rekao je ministar Vulin.

Načelnik sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da su od osnivanja Sektora za vanredne situacije 17. septembra 2009. godine, vatrogasci spasioci bili angažovani u 415.205 intervencija i spasili 27.965 osoba.

Naglasio je da su u poslednjih godinu dana renovirana i rekonstruisana 24 objekta Sektora za vanredne situacije, da su izgrađena četiri nova objekat Sektora za vanredne situacije, od kojih naročito ponos predstavlja prva vatrogasna stanica na Novom Beogradu, koju su građani ove opštine i beogradski vatrogasci čekali decenijama.

"U toku je izgradnja i vatrogasne stanice u Trgovištu, koja će biti gotova za 45 dana, a za desetak dana krećemo u izgradnju Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu“, rekao je Čaušić i dodao da je pokrenut i strateški projekat proizvodnje domaćih vatrogasnih kamiona.

Ukazao je da je ove godine u Srbiji bilo 23,5 požara više na otvorenom i da je svaki od 13.810 šumskih i požara na otvorenom ugašen i lokalizovan za manje od 24 sata od prijave.

Čaušić je naglasio da ovakvi uspesi ne bi bili ostvareni bez podrške ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, najveće podrške jednog ministra unutrašnjih poslova koju je ova služba imala, ne samo od formiranja Sektora za vanredne situacije, već i u odnosu na službe koje su ranije postojale.

Zahvalnost pripadnicima Sektora za vanredne situacije na njihovoj humanosti, hrabrosti, spremnosti da u svakom trenutku budu tu i pomognu, iskazali su Anita Božilović, majka dečaka koga su hrabri vatrogasci Saša Lalić i Andrija Trifunović u Zaječaru spasili iz šahta sa vodom, dubine oko četiri metra i Aca Nadev državljanin Severne Makedonije čiji je život, nakon saobraćajne nezgode, u kojoj je ostao zarobljen u kamionu, spasao komandant vatrogasno spasilačke jedinice u Vranju Vedran Tašković.

Anita Božilović istakla je da će taj 13. jun pamtiti do kraja života i da od tog dana njen sin ima svoje anđele čuvare, Sašu i Andriju.

„Mogla bih do kraja života da pričam i da im se zahvaljujem i opet mislim da ne bi bilo dovoljno da pokažem koliko sam im zahvalna što su spasili mog sina, što je sad i on sa nama ovde, što se smeje“, rekla je Božilović.

Aca Nedev zahvalio se svom spasiocu Vedranu Taškoviću, ali i svim vatrogascima koji svakodnevno, rizikujući sopstveni život, brinu o svim građanima.

„Jedan čovek, jedan od vas vatrogasaca heroja Vedran Tašković mi je spasio zivot i vratio me porodici, mojoj ćerkici. Nisam se u tom trenutku bojao ničega, sem da neću više videti svoje dete, da neće odrastati uz mene. Da Vedran nije stajao tu taj dan, mene ovde danas ne bi bilo sa vama! U očima sam mu video da neće odustati, da se neće pomeriti dok me ne spasi“, istakao je Nedev.

U sklopu obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu i državnom sekretaru Bojanu Jociću uručeni su prigodni pokloni, a pripadnicima Sektora koji su tokom ove godine ostvarili izvanredne rezultate uručene zlatne plakete i značke.

Tokom polusatne vežbe pripadnici Sektora za vanredne situacije prikazali su veštine, znanja i sposobnosti u gašenju vatrene stihije, spasavanju i evakuaciji ugroženih građana kako iz saobraćajnih nezgoda, tako i sa zapaljenih plovila, višespratnica, ali i iz vode uz upotrebu helikoptera.

Prikazali su i veštine u gašenje požara upotrebom desantnih čamaca, ali i tehničke intervencije sa opasnim materijama i pronalaska i transporta neeksplodiranih mina, granata.