AKTUELNO

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj su analizirani postignuti rezultati u privrednim oblastima u prva tri kvartala 2022. godine koje utiču na BDP, sagledana aktuelna situacija u energetskom sektoru i razmatrani koraci koje treba preduzeti kako bi rast BDP do kraja godine bio podstaknut.

Prema predviđanjima, tekuća godina trebalo bi da bude završena rastom BDP-a od 3,5 odsto, a tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, i pored teške ekonomske situacije u svetu i okruženju, ona je u odnosu na 2021. godinu vrlo solidna.

Na sednici je posebno razmotreno stanje u sektoru energetike i analizirana trenutna situacija u svetu i Evropi, kao i mere koje je neophodno preduzeti u Srbiji kako bi se ostvarile značajne uštede i ublažile negativne posledice.

Zaključeno je da je neophodno primeniti najpre kratkoročne mere i stimulisati građane da štede struju, zatim oformiti radne grupe u svim sektorima Privredne komore Srbije (PKS) koje bi u što kraćem vremenskom periodu pripremile predloge za uštedu, kao i razmotriti načine da se dođe do rešenja za smanjenje gubitaka na električnoj mreži.

Poseban akcenat tokom sednice stavljen je i na poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju hrane.

Konstatovano je da je rod suncokreta izuzetan, a da je trenutno otežana berba kukuruza zbog vremenskih uslova.

#Ana Brnabić

#BDP

#Rast