AKTUELNO

„Apoteke ujedinjene u akciji za zdraviji svet", ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta (25. septembar). U 3.800 apoteka širom Srbije, našim građanima je dostupno 7.200 farmaceuta, koji imaju veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snadbevanja lekovima, a bez čijeg delovanja se ne može zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje.

Povodom toga, Farmaceutska komora Srbije tokom septembra i oktobra sprovodi akciju edukacije dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme, jer znanje i vaspitanje o zdravlju mora da se neguje od malena.

- Farmaceuti imaju veliko znanje i koriste ga na najbolji mogući način edukujući mlade generacije. Učešće u ovom projektu uzelo je 120 farmaceuta u isto toliko predškolskih i školskih ustanova u skoro 60 gradova i mesta u Srbiji. Odabrane su teme u zavisnosti od uzrasta dece, pa smo tako za starije osnovce, od petog do osmog razreda, namenili predavanja – „Psihoaktivne supstance", „Čas apotekarstva na času istorije - otkriće penicilina" i „Čas apotekarstva na času biologije - razlike između bakterija i virusa". Mlađim osnovcima i predškolcima, namenili smo temu „Kako da porastemo zdravi i snažni – kaže Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Farmaceutska komora konstantno unapređuje ulogu farmaceuta u zdravstvenom sistemu, uvođenjem standardizovanih farmaceutskih usluga u apotekama, kao što je to u svim razvijenim zemljama sveta. Cilj je da se pacijentima obolelim od različitih bolesti, pruži jedinstvena i kvaltetna usluga, zasnovana na medicinskim/farmaceutskim dokazima, da se poboljša stepen adherence i na kraju dobije bolji zdravstveni ishod u lečenju pacijenta.

Trenutno u apotekama ima 500 savetnika farmaceuta, koji sprovode četiri usluge za pacijente. Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom i dijabetesom, kao i standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika i Post-kovid savetovalište u apoteci.

- Svaki savetnik nosi bedž Savetnik za određenu uslugu i time je lakše prepoznat od strane pacijenta, koji odmah postavlja pitanja o datom zdravstvenom problemu. U narednom periodu broj usluga u apotekama će se povećavati, jer je vanredna globalna zdravstvena situacija COVID -19 pokazala da su apoteke i farmaceuti deo zdravstvenog sistema koji odlično funkcioniše. Farmaceuti su najdostupniji zdravstvenih radnici, koji svojim znanjem i stručnošću predstavljaju neprocenjivi resurs u obezbeđivanju pravilne i racionalne upotrebe lekova, medicinskih sredstava, ali i u pružanju stručnog saveta – naglašava Milutinović.

Autor: Z.L.