AKTUELNO

Serijski silovatelj i pljačkaš Igor M. nakon deceniju i po ponovo je na slobodi.

Igor M. je 2008. godine osuđen zbog silovanja, pokušaja silovanja i šest krađa na Dorćolu, Starom gradu, Vračaru, Karaburmi, Mirijevu i Zvezdari. On je prvi put napao 1992. godine, kada je imao samo 14 godina. Tada je za tri dana napao devet žena, od kojih je četiri silovao. Na slobodu je izašao 2001. godine. Nije prošlo ni mesec dana nakon što je iz zatvora, napao je ponovo. Silovao je još jednu ženu i počinio osam razbojništava. Tada je osuđen na 10 godina, ali je iz "Zabele" izašao posle pet i po godina. Njegov pohod se nastavio po izlasku iz zatvora.

Naime, u septembru 2007. godine u Ulici Maksima Gorkog, u butik silovao je radnicu uz pretnju nožem. Po izlasku iz radnje ukrao je jaknu i novac. Već sledećeg dana njegova serija napada se nastavila. Igor je uleteo u optičarsku radnju u Ulici vojvode Stepe i uz pretnju nožem ukrao pare, zlatan lanac i naočare. Nakon serijskih napada 2007. godine policija je krenula u potragu za njim koja je trajala četiri dana. Uhapšen je 20. septembra oko 19 i 30 sati na Adi Huji.

Prof. dr Gordana Božilović Petrović, advokat, rekla je da je krivično delo silovanje jedno od najtežih krivičnih dela i da je ono specifično po tome što osim predviđene najteže kazne zatvora ono ima razne posledice i traume koje ostaju na žrtvi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nije slučajnost da se siluje samo jedanput i više ne... Vrlo često se u praksi dešava da ta lica više puta ponavljaju delo i to ponavljaju ne u nekim vremenskim intervalima sad, pa za deset godina, već otprilike kako izađe iz zatvora, on ponovo izvrši to krivično delo - navela je Božilović Petrović.

Kako dodaje, potrebno je da postoje timovi ljudi koji će vratiti sa takvim licima i njihovom povratku novom životu.

Psihoterapeut Biljana Ćulafić se nadovezala rekavši da je takav program postojao u Americi, a da su nakon izlaska iz zatvora oni ipak ponovili krivično delo silovanje.

- To samo govori da jednostavno nema izlečenja, nema izlaska iz tog obrasca ponašanja - upozorila je Ćulafić i istakla da je potrebno da sada svako ima jedan oprez i da su sada svi sa pravom uplašeni.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je navela, ona radi sa žrtavama seksualnog nasilja i postoje slučajevi da silovanje izvrše i rođaci, kao i bivši momci.

Ćulafić je kazala da postoje i žrtve silovanja koje žele da zaštite napasnika, kao i to da se mnogo teže prijavljuju slučajevi ako je silovatelj poznanik.

#Biljana Ćulafić

#Gordana Božilović Petrović

#Silovanje